Linkuri accesibilitate

Rusia plătește întreținerea Moldovei (Kommersant)


Publicația rusă Kommersant îl citează pe vicepremierul rus Dmitri Kozak cu declarația că la întâlnirea de miercuri de la Moscova dintre noul premier moldovean Ion Chicu și omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, acordarea de către Rusia a unui credit de 500 de milioane de dolari pentru reparația drumurilor. „Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condițiile de acordare a unui astfel de credit și care vor fi garanțiile restituirii acestuia”, a declarat Kozak, citat de publicația rusă. Kommersant își intitulează articolul „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor.


Portalul Adevărul o citează pe lidera PAS, Maia Sandu, care se arată convinsă că persoana care va fi desemnată în funcția de procuror general va arăta care a fost motivul real al demiterii Guvernului său. „Sper că membrii CSP vor înțelege, măcar în ultima clipă, pericolul extrem de mare asupra țării în urma numirii unui procuror loial unor politicieni, asupra căruia există acuzații în ceea ce privește integritatea, fără sprijin popular”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după ce CSP i-a admis la proba de interviu pe toți cei patru candidați aleși în urma concursului de preselecție anulat de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, dar reanimat de actualul ministru, Fadei Nagacevschi.

Analistului politic și jurnalistului Igor Volnițchi citat de NOI.MD reține opinia că prin numirea unui nou procuror general de către fostul prim-ministru Maia Sandu sau de către actuala guvernare nu se va schimba nimic, deoarece trebuie schimbat radical întregul sistem. "Până când nu va fi distrus sistemul în sine. Procuratura este ca o clădire veche care nu poate fi reparată.

Procuratura este ca o clădire veche care nu poate fi reparată...

Trebuie doar de luat un buldozer, de curățat terenul și de construit ceva nou. Și aceste jocuri nu vor duce la nimic, țineți minte cuvintele mele”, a spus Volnițchi.

Anticoruptie.md dezvăluie că Oleg Melniciuc, singurul judecător din Republica Moldova, ajuns pe banca acuzațiilor pentru îmbogățire ilicită, a revenit în sistem, deși are statut de învinuit în două dosare penale, inclusiv pentru trafic de influență. Magistratul activează de mai bine de o săptămână la Judecătoria Chișinău, instanță care are pe rol unul dintre dosarele intentate pe numele lui Melniciuc. Magistratul a declarat că a revenit în sistem întrucât i-a expirat concediul de îngrijire a copilului, dar și concediul pentru mai mulți ani.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md reține declarația făcută de vicepreședintele Comisiei pentru relații externe din Consiliul Federației al Rusiei, Vladimir Djabarov, care consideră că „separarea Transnistriei de Moldova va slăbi ambele maluri ale Nistrului”. Senatorul rus a declarat, în cadrul unei teleconferințe că Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să creeze „un singur stat moldovenesc”. De asemenea, Djabarov a mai spus că nu are importanță dacă acest stat va fi o federație. Reacția autorităților transnistrene nu s-a lăsat așteptată, așa-zisul minister de externe de la Tiraspol difuzând un comunicat în care afirmă că „alegerea în favoarea independenței republicii și a unirii cu Federația Rusă, făcută de poporul transnistrean la referendumul republican din 2006, a devenit singura posibilă (...)”.


Portalul Sanatateinfo.md scrie despre primul „cadou” al Guvernului Chicu pentru câțiva medici de familie din raioanele Sângerei, Dondușeni, Florești, Rezina și Fălești – câteva VAZ-uri și LADA mai vechi de un deceniu, care nu mai sunt necesare Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și vor fi redistribuite către centrele medicilor de familie din localitățile care nu dispun de mașini pentru a se deplasa la pacienți. De altfel, remarcă portalul, proiectul a fost pregătit și coordonat de fosta guvernare, numai că responsabilii au evitat să-l treacă la transparență decizională și, astfel, n-a reușit să ajungă pe masa Guvernului, ca să fie aprobat. Acum, documentul de transmitere a vechilor automobile este semnat de noua ministră de la Sănătate Viorica Dumbrăveanu și, așa cum a recomandat CNA, a fost propus pentru dezbateri publice mai întâi.

Săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă titrează: „Atunci când politicienii și televiziunile își strâng mâna, oamenii devin influențați de ideologia unui partid”. Publicația scrie despre postul de televiziune Accent TV, redenumit Primul în Moldova după ce a obținut dreptul de a retransmite emisiunile canalului rus de televiziune Pervîi Kanal. Ulterior, compania fondatoare, afiliată Partidului Socialiștilor, a primit o altă licență de emisie pentru Accent TV. Olga Guțuțui, pe atunci membra CA, a atenționat că „de fapt, asistăm în continuare la concentrarea mass-media sub influența anumitor factori politici și atât timp cât vom tolera acest lucru, schimbări pe piața media din R.Moldova nu vor exista”.

XS
SM
MD
LG