Linkuri accesibilitate

Rusia recunoaște pierderi grele în atacul din Donețk: „63 de soldați au fost uciși”


Tehnică militară distrusă în Makiivka, regiunea Luhansk
Tehnică militară distrusă în Makiivka, regiunea Luhansk

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 2 ianuarie că „în urma unui atac cu patru rachete cu focos puternic exploziv asupra unui punct de desfășurare temporară au fost uciși 63 de militari ruși”.

Toată asistența și sprijinul necesar vor fi acordate rudelor și apropiaților militarilor decedați, a precizat ministerul.

Rusia a recunoscut rareori victimele din timpul invaziei sale la scară largă în Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

Cu câteva ore mai devreme, armata ucraineană, fără să recunoască atacul în sine, a sugerat că sute de soldați ruși recent mobilizați au murit de Anul Nou într-o cazarmă improvizată într-o suburbie din Donețk.

Dacă se confirmă o astfel de amploare a victimelor, ar putea reprezenta unul dintre cele mai mortale incidente individuale pentru partea rusă de la începutul invaziei totale, în urmă cu 10 luni, și un alt potențial punct de raliere pentru Ucraina și susținătorii săi internaționali în conflict.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea nu au putut corobora informațiile de pe teren în zonele unde se dau cele mai grele lupte și nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ruși a presupusului incident.

Dar șocul și furia exprimate online de către ruși în legătură cu acest incident și aparentul eșec al armatei ruse de a apăra școala profesională unde erau cazați presupușii recruți, au sugerat că grupurile pro-Kremlin de pe Telegram admit că incidentul a avut loc.

Unele din grupurile ruse au sugerat că bombardamentul a fost rezultatul unui atac al Ucrainei cu o rachetă HIMARS de înaltă precizie.

Departamentul de Comunicații Strategice al armatei ucrainene a spus pe Telegram la 1 ianuarie că un atac al lui „Moș Crăciun” a avut ca rezultat „aproximativ 400 de cadavre” și rănirea a 300 de militari inamici la o școală profesională ocupată de ruși numită PTU-19 în suburbia Makiivka a orașului Donețk.

Departamentul de Comunicații Strategice a spus că explozia s-ar fi datorat „manipulării neglijente a ‘dispozitivelor de încălzire’, neglijarea măsurilor de securitate și fumatul într-un loc nespecificat”.

Partea ucraineană folosește deseori un astfel de limbaj în cazul unor evenimente majore, sugerând că inamicul ar fi de vină și pentru a nu-și asuma direct responsabilitatea.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat public deocamdată relatările despre incidentul de la Makiivka.

Canalul Telegram Neoficial Beznosov „Z” a declarat că „atacul a avut loc la 00:01, ora noastră” pe 1 ianuarie și și-a exprimat speranța că comandanții militari ruși care au decis să folosească școala în cauză pentru a-i caza pe recruți „vor fi pedepsiți”.

Canalul rus pro-militar Tsargrad a relatat despre „sute” de morți, iar canalul neoficial Rapoarte Operaționale a relatat că 500 de militari ruși ar fi fost uciși.

Alte postări pe mai multe canale de socializare pro-Kremlin vorbesc de pierderi „substanțiale” suferite de partea rusă.

XS
SM
MD
LG