Linkuri accesibilitate

Rusia recunoaște că s-a retras la nord de Bahmut, după ofensiva trupelor ucrainene


Un soldat ucrainean primește primul ajutor pe un drum în apropiere de Bahmut, la 11 mai.
Un soldat ucrainean primește primul ajutor pe un drum în apropiere de Bahmut, la 11 mai.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că forțele sale s-au retras de pe poziții la nord de orașul Bahmut, în estul regiunii ucrainene Donețk, care este, de luni de zile, scena unor lupte grele.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat la 12 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că forțele ruse „au ocupat o nouă linie a frontului" la rezervorul Berhivske.

Konașenkov a mai spus că Ucraina a lansat un asalt cu peste o mie de soldați și circa 40 de tancuri după ce a avansat cu o zi înainte în direcția Soledar „de-a lungul întregii linii de contact” pe o lungime de peste 95 de kilometri.

Retragerea permite trupelor ucrainene să controleze drumul spre orașul Ceasiv Iar, singura autostradă care aprovizionează, în prezent, forțele ucrainene din Bahmut.

Câștigurile, dacă se confirmă, ar fi cele mai mari pentru Ucraina în ultimele șase luni. De asemenea, nu este clar dacă acest asalt face parte din contraofensiva planificată de mult timp, despre care șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, spunea pe 11 mai că a și început.

Prigojin, bloggeri militari ruși și armata ucraineană vorbiseră înainte ca oficialii de la Moscova să admită că trupele ruse se retrag. Prigojin a recunoscut într-un mesaj audio, spunând că ceea ce a descris Konașenkov „din nefericire, se numește retragere și nu regrupare”.

Într-un mesaj video separat, el a spus că ucrainenii au cucerit terenul înalt care domină Bahmut și au deschis autostrada principală care duce în oraș dinspre vest. Acest lucru ar putea duce la încercuirea mercenarilor săi în interiorul orașului, a spus Prigojin.

Există, de asemenea, informații despre înaintarea trupelor ucrainene spre sud, sugerând o acțiune coordonată de către Kiev pentru a încercui forțele rusești în Bahmut.

Oficialii ruși instalați în Luhansk pe 12 mai au informat despre două explozii puternice care au avut loc în orașul amplasat departe de pozițiile ucrainene. Fotografii publicate pe Telegram au arătat o coloană de fum negru care se ridica deasupra orașului.

Autoritățile din Luhansk au declarat pe Telegram că două rachete tactice Grom de fabricație ucraineană au avariat sau distrus clădirile a două fabrici dezafectate și au aruncat în aer ferestrele a cinci case.

Administratorul regiunii Luhansk, Leonid Pasecinik, susținut de Moscova, a declarat că șase copii au fost răniți. Viktor Volodațki, membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost, de asemenea, rănit, potrivit altor oficiali.

Nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei, iar aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Mai devreme, în dimineața zilei 12 mai, autoritățile de la Kiev declarau că se înregistrează progrese modeste în zona Bahmut. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, scria pe Telegram că forțele ucrainene au avansat doi kilometri, fără a ceda teren în altă parte rușilor.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au respins mai multe încercări ucrainene de a le depăși pozițiile, în timp ce loveau linia frontului Bakhmut-Avdiivka-Mariinka, unde s-au înregistrat cele mai aprige lupte în ultimele luni.

Nici aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat din nou că rușii vor fi învinși și le-a mulțumit tuturor celor implicați în alungarea acestora de pe teritoriul ucrainean.

„Ocupanții Ucrainei sunt deja pregătiți pe plan intern pentru înfrângere. Ei au pierdut deja acest război în mintea lor. Trebuie să punem presiune asupra lor în fiecare zi, astfel încât sentimentul lor de înfrângere să se transforme în fuga lor, în greșelile lor, în pierderile lor”, a declarat el la 12 mai pe Twitter.

„Ne pregătim să adăugăm și mai multe arme pentru ca voi, luptători ucraineni, să căpătați o și mai mare putere pentru a învinge agresorul rus și pentru a restabili pacea. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina”, a adăugat el.

Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă au primit un impuls important pe 11 mai, când Marea Britanie a anunțat că furnizează Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, oferind Kievului capacitatea de a lovi trupele rusești cu mult în spatele liniilor de front. Rachetele Storm Shadow au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

XS
SM
MD
LG