Linkuri accesibilitate

Putere sporită pentru Putin: care sunt modificările constituționale propuse rușilor


Putere sporită pentru Putin: care sunt modificările constituționale propuse rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00

Pe 1 iulie, în Rusia s-a încheiat votul în referendumul privind amendamentele constituționale propuse de președintele Vladimir Putin. Un pachet de reforme care i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036, dar este doar una dintre modificările propuse. Un oficial a comparat pachetul cu un meniu de la cantină. Nu foarte rafinat dar eficient.

Votul a început pe 25 iunie în tentativa de a evita aglomerările la centrele de votare, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Rusia este una din cele mai afectate țări din lume, cu aproape 650 de mii de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus dar sub 10 mii de decese legate de Covid-19, o cifră relativ scăzută din cauza modului diferit de restul lumii în care Rusia contabilizează decesele provocate de pandemie.

Amendamentele, lansate de președintele Putin la începutul anului și trecut prin Parlament în timp record, mai prevăd lărgirea puterilor legislativului, redistribuirea prerogativelor între diversele structuri ale statului dar și supremația legilor naționale asupra celor internaționale.

XS
SM
MD
LG