Linkuri accesibilitate

Rusia și Belarus nu sunt printre cele 203 țări invitate la Jocurile Olimpice de la Paris


Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, în timpul unei reuniuni a comitetului executiv al CIO în care se discuta problema sportivilor ruși, Lausanne, 28 martie 2023
Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, în timpul unei reuniuni a comitetului executiv al CIO în care se discuta problema sportivilor ruși, Lausanne, 28 martie 2023

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a invitat oficial 203 țări să concureze la Jocurile de la Paris din 2024, excluzând Rusia și Belarus de pe listă.

Vorbind la o ceremonie care marchează un an până la începerea Jocurilor de vară din 2024, președintele CIO Thomas Bach a declarat pe 26 iulie că evenimentul „va fi mai incluziv, mai tânăr, mai durabil”.

Problema sportivilor din Rusia și Belarus care concurează la campionatele internaționale și la Olimpiadă a tot fost dezbătută de când Kremlinul și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În ciuda faptului că nu au primit invitații - Guatemala a fost singura altă țară cu un comitet olimpic național care nu a primit o invitație - rămâne posibilitatea ca sportivii din Belarus și Rusia să participe.

CIO a anunțat anterior că va lua decizia cu privire la participarea sportivilor individuali, neutri, cu pașaport rus sau belarus, „în conformitate cu recomandările Federațiilor Internaționale și ale organizatorilor de evenimente sportive internaționale privind participarea sportivilor cu pașaport rus sau belarus. pașaport în competițiile internaționale, la momentul oportun”.

Săptămâna trecută, Federația Internațională de Gimnastică (IGF) a decis să admită sportivi ruși și belaruși la competiții ca echipă neutră de la 1 ianuarie 2024.

Ucraina a insistat că, având în vedere agresiunea Rusiei în Ucraina și asistența pe care Belarus a oferit-o în efortul de război, sportivii ruși și belaruși nu ar trebui să fie prezenți pe arenele sportive internaționale.

Bach a spus că au fost vândute peste șapte milioane de bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care va fi prima Olimpiadă oragnizată respectând egalitatea de gen, deoarece CIO a alocat exact același număr de locuri atleților de sex feminin și masculin.

Guatemala a fost exclusă de pe lista invitaților, deoarece este suspendată din mișcarea olimpică din cauza presupusei intervenții guvernamentale în independența Comitetului Olimpic Național al țării.

XS
SM
MD
LG