Linkuri accesibilitate

Farid Muhametșin: „9185 de transnistreni au primit în 2017 cetățenia rusă”


Ambasadorul Rusiei în R. Moldova a participat la o ședință festivă a departamentului de Externe de la Tiraspol.

Doar anul trecut, peste nouă mii de locuitori din regiunea transnistreană au primit cetățenia Federaţiei Ruse, a anunțat ambasadorul rus la Chişinău, Farid Muhametșin. Anunțul a fost făcut vineri în cadrul unei ședințe festive a departamentului de Externe de la Tiraspol, unde au participat și reprezentanți ai regiunilor separatiste din Georgia - Abhazia și Osetia. Autoritățile ruse susțin că au în regiunea separatistă 180 mii de cetățeni, dintr-o populație estimată la aproximativ 350 mii.

Ambasadorul rus Farit Muhametșin și liderul separatist Vadim Krasnoselski la o întîlnire la Tiraspol în ianuarie 2018
Ambasadorul rus Farit Muhametșin și liderul separatist Vadim Krasnoselski la o întîlnire la Tiraspol în ianuarie 2018

Muhametșin a mulțumit administrației separatiste pentru susținerea activității punctului consulat mobil al ambasadei ruse. „9185 de transnistreni au primit în 2017 cetățenia rusă. E un volum de muncă imens care nu ar fi fost posibil fără susținerea ministerului de interne și a celui de externe (de la Tiraspol – n.red.)”, a spus ambasadorul rus în Republica Moldova. Chişinăul s-a opus în permanență deschiderii unui consulat rusesc în stânga Nistrului și a cerut de mai multe ori ambasadei ruse de la Chişinău să nu desfășoare activități consulare în regiunea sa separatistă.

Farid Muhamedșin a mai mulțumit Tiraspolului și pentru organizarea în regiunea transnistreană a alegerilor prezidențiale din Federaţia Rusă din 18 martie. În stânga Nistrului vor fi deschise 24 de secții de votare.

În discursul rău, Muhametșin a negat că Moscova ar trata cu mai multă răceală Transnistria și i-ar acorda mai puțin sprijin, teze pe care le-a numit speculații venind tot mai des în ultimul timp din partea unor „forțe neprietenoase”, subliniind că Rusia are un rol determinant în reglementarea transnistreană.

Vineri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat autorităţile de la Moscova că ar elibera paşapoarte locuitorilor din regiunea transnistreană, unde acestora li se indică locul naşterii în Republica Moldovenească Nistreană, și nu în Republica Moldova. Într-un interviu la Publika TV, președintele Parlamentului moldovean s-a întrebat dacă prin aceasta practică – ce ar fi fost descoperită de instituțiile de drept din Moldova, Moscova ar încerca să recunoască de fapt regiunea separatistă.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG