Linkuri accesibilitate

Farid Muhametșin: „9185 de transnistreni au primit în 2017 cetățenia rusă”


Ambasadorul Rusiei în R. Moldova a participat la o ședință festivă a departamentului de Externe de la Tiraspol.

Doar anul trecut, peste nouă mii de locuitori din regiunea transnistreană au primit cetățenia Federaţiei Ruse, a anunțat ambasadorul rus la Chişinău, Farid Muhametșin. Anunțul a fost făcut vineri în cadrul unei ședințe festive a departamentului de Externe de la Tiraspol, unde au participat și reprezentanți ai regiunilor separatiste din Georgia - Abhazia și Osetia. Autoritățile ruse susțin că au în regiunea separatistă 180 mii de cetățeni, dintr-o populație estimată la aproximativ 350 mii.

Ambasadorul rus Farit Muhametșin și liderul separatist Vadim Krasnoselski la o întîlnire la Tiraspol în ianuarie 2018
Ambasadorul rus Farit Muhametșin și liderul separatist Vadim Krasnoselski la o întîlnire la Tiraspol în ianuarie 2018

Muhametșin a mulțumit administrației separatiste pentru susținerea activității punctului consulat mobil al ambasadei ruse. „9185 de transnistreni au primit în 2017 cetățenia rusă. E un volum de muncă imens care nu ar fi fost posibil fără susținerea ministerului de interne și a celui de externe (de la Tiraspol – n.red.)”, a spus ambasadorul rus în Republica Moldova. Chişinăul s-a opus în permanență deschiderii unui consulat rusesc în stânga Nistrului și a cerut de mai multe ori ambasadei ruse de la Chişinău să nu desfășoare activități consulare în regiunea sa separatistă.

Farid Muhamedșin a mai mulțumit Tiraspolului și pentru organizarea în regiunea transnistreană a alegerilor prezidențiale din Federaţia Rusă din 18 martie. În stânga Nistrului vor fi deschise 24 de secții de votare.

În discursul rău, Muhametșin a negat că Moscova ar trata cu mai multă răceală Transnistria și i-ar acorda mai puțin sprijin, teze pe care le-a numit speculații venind tot mai des în ultimul timp din partea unor „forțe neprietenoase”, subliniind că Rusia are un rol determinant în reglementarea transnistreană.

Vineri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat autorităţile de la Moscova că ar elibera paşapoarte locuitorilor din regiunea transnistreană, unde acestora li se indică locul naşterii în Republica Moldovenească Nistreană, și nu în Republica Moldova. Într-un interviu la Publika TV, președintele Parlamentului moldovean s-a întrebat dacă prin aceasta practică – ce ar fi fost descoperită de instituțiile de drept din Moldova, Moscova ar încerca să recunoască de fapt regiunea separatistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG