Linkuri accesibilitate

Rusia este menționată pentru prima dată printre principalele amenințări externe la adresa Bulgariei...


Premierul Boiko Borisov în noiembrie 2016

...în raportul anual al guvernului de la Sofia despre starea securității naționale.

Raportul a fost introdus în parlament spre aprobare. Autorii raportului, semnat de primul ministru Boiko Borisov și de membrii cabinetului, constată că Rusia nu respectă integritatea teritorială a statelor independente.

„Acțiunile sale sunt sursa de instabilitate regională și amenință Europa unită, liberă și pașnică”, se arată în document.

„Se înmulțesc amenințările la adresa securității în primul rând în zona Mării Baltice, Mării Negre și a părții de est a Mării Mediterane în care Rusia își întărește prezența și pune la cale un număr tot mai mare de activități militare. La aceasta se adaugă conflictele în periferia Europei și în regiuni vecine care devin surse permanente de instabilitate”.

Autorii acordă o atenție specială modernizării intensive a instalațiilor militare în peninsula Crimeea anexată într-un mod ilegal, și eforturilor de integrare a acesteia în viața economică, socială și politică a Rusiei, prospecțiunilor pentru resurse energetice în șelful Mării Negre. Aceste activități afectează într-un mod trainic balanța geostrategică în regiunea Mării Negre.

Printre problemele care amenință securitatea națională a Bulgariei este menționată și deteriorarea relațiilor între FederațiaRusă și NATO.

„Neîndeplinirea sau aplicarea parțială de către Rusia a unor acorduri internaționale în sfera controlului armamentelor și a armelor convenționale, războiul informațional și folosirea pe scara largă a unor strategii hibrid subminează încrederea și îngreunează revenirea la dialog și elaborarea unor soluții trainice la problemele securității europene.”

Criza se adâncește în urmă tentativelor tot mai intense ale Rusiei de a-și restabili și extinde sferele de influiență... prin acțiuni în domeniul militar, economic și cultural prezentate deseori drept colaborare reciroc avantajoasă sau ajutor în apărarea suveranității și identității naționale.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG