Linkuri accesibilitate

Rusia susține că relaţiile cu R. Moldova sunt extrem de tensionate | Recean se pregătește de o vizită în România


Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, primit în vizită de prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, 20 februarie 2023
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, primit în vizită de prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, 20 februarie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Moscova susține că relaţiile Rusiei cu R. Moldova sunt extrem de tensionate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia recomandă R. Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, transmite TVR Moldova cu referire la Agerpres. „Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie”, a insistat Peskov, apreciind că „lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova”, ci dăunează relaţiilor bilaterale.
  • Prim-ministrul Dorin Recean l-a primit în vizită, la Guvern, pe ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, transmite newsmaker.md. Agenda întrevederii a inclus subiecte de interes comun, inclusiv fiind discutată și viitoarea vizită la București a șefului Executivului de la Chișinău. Jurnaliștii amintesc de declarațiile anterioare ale lui Dorin Recean, care spunea că prima sa vizită în afara țării o va efectua în România.
  • Ziarul de Gardă scrie că un grup de parlamentari moldoveni se află într-o vizită de documentare la NATO, sediul de la Bruxelles. Deputata Veronica Roșca, șefa delegației, a menționat că vizita de informare va contribui la o mai bună înțelegere a proceselor de reformare a sectorului de apărare și securitate, necesară în procesul de elaborare a amendamentelor la legislație. Totodată, parlamentara a relatat că vizita se încadrează în misiunea de control parlamentar asupra implementării politicilor de apărare, securitate și politică externă a R. Moldova.
  • Partidul Socialiștilor din R. Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a contestat procedura de înaintare de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, a candidaturii lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru, scrie replicamedia.md. Potrivit socialiștilor, consultările cu fracțiunile parlamentare au fost mimate. „Este clar că deja exista un scenariu și Parlamentul a fost ignorat în acea situație. Noi suntem 32 de deputați și era nevoie de timp ca să ne convocăm, să luăm decizii, dar, cu părere de rău, fracțiunea noastră a fost obstrucționată”, a menționat Vlad Batrîncea.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, interes a trezit vizita președintelui american, Joe Biden, la Kiev. Europa Liberă, potrivit Crowd Tangle, a distribuit una dintre cele mai populare postări la subiect. Aflarea lui Biden la Kiev este un semnal puternic de susținere pentru Ucraina, în prag de împlinire a unui an de la lansarea invaziei militare rusești și începerea unui război total în această țară.
  • Pe Instagram, TV 8 a trezit interesul publicului cu o postare despre tancurile sovietice, instalate pe post de monument în mai multe localități din R. Moldova. Autorii amintesc de tentativa fostului ministru al Apărării Anatol Șalaru, care a încercat să evacueze tancul de la Cornești. „Socialiștii s-au opus însă, astfel că tancul și acum stă pe loc, tot cu țeava îndreptată spre România. Ba mai mult. Vandalizat de câteva ori în trecut, monumentul este bine îngrijit acum, deși, așa cum a spus primarul localității, este al nimănui”, potrivit TV 8.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG