Linkuri accesibilitate

Rusia susține că a respins atacul Ucrainei asupra unei nave de patrulare din Marea Neagră


Silozuri avariate de o dronă în regiunea Odesa, Ucraina, 24 iulie 2023
Silozuri avariate de o dronă în regiunea Odesa, Ucraina, 24 iulie 2023

Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone asupra Kievului, au informat oficialii regionali în dimineața zilei de 25 iulie. 

Moscova susține că a împiedicat un atac ucrainean asupra uneia dintre navele sale de patrulare în Marea Neagră.

Toate dronele lansate de forțele ruse peste noapte în al șaselea atac asupra capitalei Ucrainei din această lună au fost doborâte de apărarea antiaeriană a orașului, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, la începutul zilei de 25 iulie.

Există informații și despre un atac eșuat cu drone rusești în regiunea centrală Cerkasi. Oficialii regionali nu au raportat victime sau pagube.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că dronele maritime ucrainene au încercat un atac asupra uneia dintre ambarcațiunile sale de patrulare în Marea Neagră, dar atacul a eșuat. „Forțele armate ucrainene au efectuat peste noapte un atac fără succes cu două drone navale împotriva navei de patrulare Serghei Kotov”, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că presupusul atac a avut loc la aproximativ 370 de kilometri de portul Sevastopol.

Această informație nu a putut fi confirmată din surse independente. „Serghei Kotov” este una dintre cele mai noi nave de război ale Rusiei, fiind livrate marinei anul trecut.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii de est a Ucrainei Donețk, a declarat la începutul zilei de 25 iulie că numărul victimelor cauzate de atacul asupra orașului Kostiantinivka din ziua precedentă a crescut. Două persoane, inclusiv un băiat de 10 ani, au fost ucise, iar alte șapte, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, au fost rănite în bombardarea malurilor unui lac de acumulare local în care oamenii se îmbăiau, a spus Kirilenko, adăugând că în atacul împotriva civililor armata rusă a folosit muniții cu dispersie. Deocamdată, aceste informații nu au putut fi verificate.

Munițiile cu dispersie, bombele care se desfac în aer eliberând zeci de bombe mai mici, sunt interzise de majoritatea țărilor din cauza riscului pe care îl prezintă pentru civili. La începutul acestei luni, Statele Unite au anunțat că au livrat Ucrainei și muniții cu dispersie. Kievul s-a angajat să folosească muniția cu atenție împotriva unor ținte militare și doar pentru a-și elibera teritoriul.

Pe 24 iulie, două drone au lovit clădiri din Moscova, presa afirmând că nu departe de sediul Ministerului Apărării au fost descoperite resturile acestora. Ministerul rus al Apărării a declarat pe Telegram că două drone „au fost anihilate și doborâte la pământ” și a învinovățit armata ucraineană pentru acestea.

Tot pe 24 iulie, un atac cu dronă rusă a lovit instalațiile portuare din Reni și Izmail, noduri-cheie ucrainene de export de cereale de pe Dunăre, la doar sute de metri peste fluviu, de România, membră NATO și UE. Președintele Klaus Iohannis al României a condamnat atacul într-un mesaj pe Twitter.

Armata Rusiei a lansat lovituri militare asupra Odesei și a altor unități ucrainene de export de alimente în ultimele zile, după ce Kremlinul s-a retras din acordul care asigura un coridor maritim pentru cerealele ucrainene. Kievul a acuzat Moscova că vizează aprovizionarea cu cereale și infrastructura vitală pentru acord.

Voluntarii curăță catedrala din Odesa avariată după atacul rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au purtat 35 de ciocniri în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General, în dimineața zilei de 25 iulie. Se spunea că încercările de contraatac rusești din zona Bahmutului, în regiunea de est Donețk, au fost respinse de apărătorii ucraineni.

Bahmut a fost cucerit de ruși în mai, după luni de lupte sângeroase, dar contraofensiva ucraineană în nordul și sudul orașului a reușit să facă ceva progrese în ultimele săptămâni.

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcțiile Berdiansk și Melitopol din regiunea de sud Zaporojie, a spus armata.

Se așteaptă ca Statele Unite să anunțe pe 25 iulie un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, au declarat oficiali anonimi pentru Associated Press pe 24 iulie. Pachetul include o varietate de muniții pentru sisteme avansate de apărare aeriană, au spus oficialii.

XS
SM
MD
LG