Linkuri accesibilitate

Rusia vrea să medieze revenirea palestinienilor la tratativele de pace


Ierusalim.

Rusia s-a oferit să faciliteze o întâlnire în urmatoarele câteva săptămâni, între reprezentanți americani și ai Autorității palestiniene.

Părțile americană și palestiniană au întrerupt contactele cu doi ani și jumătate în urmă, iar palestinienii au respins și nu participă la planul de pace inițiat de administrația Trump. Noi convorbiri sunt menite să reducă pericolul escaladării conflictului, în condițiile în care Israelul se pregătește să anexeze părți din Cisiordania.

Corespondență de la Washington: planul de pace pentru Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Surse diplomatice arată că Națiunile Unite și Uniunea Europeană sprijină inițiativa rusă, sperând că va relua procesul de pace și încetini procesul de anexare.

Conducerea palestiniană a întrerupt cea mai mare parte a contactelor cu administrația Trump, de când aceasta a decis mutarea ambasadei americane la Ierusalim. Autoritatea palestiniană cere ca orice noi negocieri să aibă loc cu cvartetul internațional compus din Statele Unite, Rusia, Națiunile Unite și Uniunea Europeana.

Pentru a depăși boicotul palestinian, rușii propun un mini-summit la Geneva, cu participare palestiniană, americană, a celorlalți membri ai cvartetului și a unor țări arabe între care Egipt, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Nu este clar daca Israelul va fi invitat la această întâlnire sau una ulterioară. Adjunctul ministrului rus de externe, Mikhail Bogdanov s-a întreținut cu trimisul special american, Avi Berkowitz, în legatură cu aceste reuniuni. Berkowitz nu a exclus posibilitatea ca propunerea Rusiei să fie luată în considerare, precizând însă că întâlnirea va trebui sa fie structurată în jurul planului de pace al lui Trump.

Palestinienii ar urma să-și prezinte obiecțiile și să propună schimbări la planul american. Nici palestinienii nu au respins inițiativa Moscovei, dar nu au oferit un răspuns final. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii se consideră eliberați de orice obligație care derivă din tratate anterioare, din cauza planurilor israeliene de anexare.

XS
SM
MD
LG