Autoare a unei lucrari devenite clasice despre Limba de lemn, a unei monumentale monografii despre Beria si a altor carti de referinta privind Rusia si comunismul, Françoise Thom publica acum o sinteza care radiografiaza Rusia lui Putin: „Să înțelegem putinismul” (editura Desclée de Brouwer). Primele capitole ale cartii reamintesc, rapid, mostenirea lasata de sistemul sovietic, de Gorbaciov si de Eltin: în geneza Rusiei de astazi universul carceral a jucat un rol determinant, dupa cum nu mai putin decisiva este preluarea puterii de catre clanurile nomenklaturiste si kaghebiste. Putin însusi este un produs al KGB-ului, care îsi pune amprenta asupra modului sau de a guverna prin privilegierea reactiilor brutale, a secretului si a disimularii. El mizeaza pe calomnierea, compromiterea si umilirea adversarilor, de unde insemnatatea propagandei si a controlului asupra mass-mediei. Control care trebuie exercitat asupra tuturor institutiilor statului : partidul de guvernamânt si parlamentul nu sunt decât masinarii de fabricat unanimitate, organele justitiei sunt un instrument al statului. Françoise Thom urmareste, sistematic, toate manevrele si masurile prin care Putin a golit de continut institutiile democratice.
Esentiala în politica dusa de Putin este viziunea Rusiei drept cetate asediata. Ca în vremurile cele mai sinistre ale razboiului rece, dusmanul care vrea raul Rusiei este imperialismul american. Vinovati de toate neajunsurile, de toate greutatile pe care le cunoaste populatia sunt strainii. Occidentul este vazut ca un spatiu al decadentei, al descompunerii morale iar Rusia, prin contrast, apare ca tara pastratoare a valorilor crestine traditionale.
Ura fata de straini are radacini adânci în istoria Rusiei, la fel ca politica expansionista. Putin nu ara nicio retinere sa declare ca « frontierele Rusiei nu se termina nicaieri ». Clanul aflat actualmente la putere la Kremlin este animat de o teribila sete de revansa, de o dorinta de a-i umili pe occidentali. Noua doctrina militara impusa de Putin este una agresiva si expansionista iar expansiunea teritoriala este considerata un substitut al dezvoltarii economice. Rusia încearca, prin toate mijloacele, sa distruga unitatea europeana si unitatea transatlantica. Françoise Thom arata care sunt metodele, rudimentare dar eficiente, prin care propaganda ruseasca saboteaza democratiile occidentale, îsi propune sa influenteze rezultatele alegerilor, sa stimuleze euroscepticismul si tendintele centrifuge din Uniunea Europeana.
Desigur, Putin subestimeaza resursele de auto-aparare ale democratiilor occidentale. Dar Françoise Thom avertizeaza ca Europa si Statele Unite trebuie sa se vindece de iluzii si sa vada regimul lui Putin asa cum este el: paranoic în ce priveste strainii, liberticid, gata sa urmareasca ruinatoarea himera a refacerii imperiului si sa sacrifice interesele nationale în favoarea fantasmelor vindicative.