Linkuri accesibilitate

 „Să vedeţi ce minuni va face armata ucraineană!” | Briansk în fum și flăcări, după explozii la două instalații petroliere  


Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, Rusia. Potrivi filialei locale a ministerului rus pentru Stări de urgență, nu s-au înregistrat morți și răniți, iar pompierii încearcă să tingă focul, 15 aprilie 2022.
Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, Rusia. Potrivi filialei locale a ministerului rus pentru Stări de urgență, nu s-au înregistrat morți și răniți, iar pompierii încearcă să tingă focul, 15 aprilie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
  • Jurnalul unui moldovean din Legiunea Internaţională a Ucrainei, structură creată pe bază de voluntariat de către președintele Zelenski la câteva zile după invazia rusă, este subiectul principal din Jurnal.md. Iată ce scrie voluntarul moldovean, al cărui nume adevărat nu e divulgat, în ziua de 23 aprilie: „Atacul asupra Odesei nu înseamnă că orașul este aproape să fie cucerit. Până a ajunge acolo, inamicul mai are în cale Nikolaevul. Rușii s-au pornit de la Herson spre Nikolaev, dar au fost opriți la timp. Pentru ucraineni, nu e o problemă cum să elibereze Hersonul, ci cum să-l mențină sub conducerea lor. Este o strategie de război și, în acest caz, nu are rost să moară o mulțime de oameni doar pentru a alunga armata rusă din acest oraș. Odată cu eliberarea Hersonului, ar trebui neapărat de închis și drumul către Crimeea, iar pentru aceasta este nevoie de mai mulți soldați și tehnică militară. În prezent, prioritatea pentru ucraineni este Donbasul. Dacă vom primi armele grele pe care ni le promit partenerii străini, să vedeţi ce minuni va face armata ucraineană!”
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, spune că Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană, citim în Ziarul de Gardă. Potrivit lui Rudenko, Moscova este pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene, cu respectarea integrităţii teritoriale a R. Moldova şi acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Această declaraţie vine la scurt timp după una care a îngrijorat Chişinăul. Anterior un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării spusese că vorbitorii de limba rusă din regiunea transnistreană sunt oprimați.
  • Şefa statului, Maia Sandu, a adresat un mesaj de felicitare lui Emmanuel Macron cu ocazia realegerii sale în funcţia de preşedinte al Franţei, citim în Agora.md. “Franţa e partenerul nostru puternic şi de încredere şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să construim democraţia acasă şi pacea în Europa”, a scris Maia Sandu pe Twitter.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunţă că, duminică, 24 aprilie, o autospecială SMURD din cadrul Direcției regionale căutare-salvare nr. 1 a IGSU, cu patru persoane la bord, doi paramedici ai Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și doi medici de la Institutul de Medicină Urgentă, s-a deplasat din R. Moldova spre un spital din orașul Odesa, aflăm din Diez.md. Conform comunicatului, autospeciala SMURD urma să preia un copil în vârstă de 12 ani, care ulterior trebuia să fie transportat către un spital din România. Însă, din cauza stării extrem de grave și instabile, pacientul a decedat la spitalul din Odesa.
  • Profitul sistemului bancar din R. Moldova a crescut semnificativ în primul trimestru al acestui an în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Mold-street.com. Cele 11 bănci au obţinut un profit de circa 800 milioane lei, cu aproape 90% mai mult decât în primele trei luni ale anului 2021. Iar o bancă şi-a majorat profitul tocmai de 11 ori.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi mesajul de felicitare al Maiei Sandu adresat lui Emmanuel Macron.
  • Citim într-o postare pe FB că un incendiu puternic a fost înregistrat la o instalație de stocare a petrolului din orașul rusesc Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina. Site-ul Timpul precizează că „Brianskul e un punct strategic prin care este alimentată armata rusă invadatoare”.
  • Tot dintr-o postare pe Facebook aflăm că, potrivit spuselor ambasadorului rus în SUA, Anatoli Antonov, Moscova a trimis o notă Washingtonului, cerându-i să înceteze livrarea de arme Ucrainei.
  • Pe Instagram postarea cea mai vizualizată e a site-ului TV8.md şi ne povesteşte tragedia unui bărbat din Odesa care şi-a pierdut soţia şi fiica în aceeași zi: „Tatăl micuței Kira a declarat pentru jurnaliștii de la BBC că a scăpat cu viață pentru că era la cumpărături. El se afla la magazin atunci când a aflat despre atacul cu rachete asupra zonelor rezidențiale. Când a revenit, și-a găsit casa în flăcări. Poliția nu l-a lăsat să intre. Mai târziu, când a ajuns la apartamentul său, a găsit cadavrele soției și soacrei. Cele două au fost ucise de racheta rusă care distrusese etajele superioare ale blocului. Cadavrul bebelușului său Kira, în vârstă de trei luni, a fost descoperit mai târziu”.
  • Tot pe Instagram citim că sute de manifestanți au ieșit în stradă, în seara zilei de duminică, 24 aprilie, la Paris și Lyon, în semn de protest față de noua victorie electorală a președintelui francez Emmanuel Macron, transmite The Guardian. Protestatarii au aruncat cu artificii într-o mașină de poliție din Lyon, în timp ce polițiștii au lansat gaze lacrimogene și i-au dispersat în forță pe manifestanții adunați în Place de la Republique din Paris.

XS
SM
MD
LG