Linkuri accesibilitate

Sărbători fără frontiere


Sărbătorile de iarnă la moldoveni au început pe 24 decembrie şi s-au terminat pe 15 ianuarie. O perioadă luuuungă, cu un Crăciun pe stil nou şi unul pe stil vechi, şi cu două revelioane. Pe 14 ianuarie am primit multe felicitări pe FB. Cică începea anul 2020!

Sărbători fără frontiere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct



În această perioadă, 24 decembrie – 15 ianuarie, mi-a fost tulburat somnul de cîteva ori de nişte focuri de artificii brutale şi de nişte petardişti care pesemne nu aveau cu ce se mai ocupa. Am văzut pe străzi cîţiva indivizi beţi care se clătinau suspect. Am văzut nişte sticle de bere aruncate lîngă un tobogan. Şi nişte tomberoane arhipline din care se revărsau resturi de mîncare.

Mi-am amintit de ce spunea recent Onişcenko, fostul şef al Rospotrebnadzor. El zicea că sărbătorile ruşilor sunt prea lungi şi generează beţii şi indigestii, că ruşii devin mahmuri şi leneşi în aceste zile. Ei bine, am impresia că la fel stau lucrurile la noi. Apare un soi de delăsare, iar singura preocupare notabilă e ingurgitarea mîncării şi privitul la televizor. După atîtea zile de sărbătoare, nu prea mai vrei să munceşti.

Despre chestia asta se discută de ani de zile. Şi nimic nu se mai schimbă. De la 24 decembrie pînă la 15 ianuarie e un fel de sărbătoare deplină, totală, cu excese culinare. Schimbăm ceva sau rămînem cu acelaşi obicei ciudat?

XS
SM
MD
LG