Linkuri accesibilitate

S-a cam împotmolit vaccinarea. Ce-i de făcut?


O mască de protecție aruncată pe iarbă

Haideţi să fim sinceri, stimaţi ascultători, şi să recunoaştem că în această parte a lumii, în acest RM lipsit de valori şi de o idee naţională, în acest fief al bramburelei şi corupţiei nu puteau să meargă bine lucrurile cu vaccinarea. Eu unul prespuneam de la bun început că cea mai mare parte a moldovenilor nu vor dori să-şi facă vaccin. Şi iată că cifra celor vaccinaţi e de sub 30%. Mai departe, va fi extrem de greu, iar perspectivele noastre sunt foarte triste. Vine un nou val de infectări care va face ravagii, iar cei nevaccinaţi vor pune în pericol şi sănătatea celor care şi-au făcut vaccin. Ce-i de făcut?

Un fost gigant al arenei politice moldoveneşti, care a făcut un salt geopolitic halucinant, dinspre România spre Rusia, ne spunea deunăzi că e infectat, că virusul e periculos şi ne sfătuia totodată să nu ne vaccinăm. O adevărată bizarerie, nu? Tot el însă miza pe antibiotice. Vasăzică, antibioticele oferite de medicină sunt OK, pe când vaccinul oferit de medicină nu e OK. Aşadar, ce-i de făcut?

Ministra Sănătăţii Nemerenco a încercat marea cu degetul şi i-a rugat pe moldoveni să se vaccineze. Am văzut, pe reţelele de socializare, nişte reacţii agresive ale unor moldoveni care urăsc vaccinarea. Prin urmare, mesajul ministrului nu va avea efectul dorit. Ce-i de făcut? Poate PAS, marele învingător al alegerilor, să vină cu un îndemn către cetăţeni? Dar e limpede de pe acum că alegerile şi vaccinarea nu sunt totuna.

Fireşte că nu poţi să-i duci pe toţi duşmanii vaccinării în secţiile de terapie intensivă, aşa cum sugerează unii. Şi nici obligatorie vaccinarea nu va deveni pesemne. Ce partid va risca să facă asta? Şi ce putem să facem? Poate vreo vedetă recentă, cu voce catifelată, care face furori pe Instagram, să promoveze vaccinarea? Dar vor să se ocupe cu aşa ceva vedetele recente? Impresia mea e aici, în RM, numai contactul personal cu suferinţa îi va împinge pe mulţi să se vaccineze. Vin luni grele, foarte complicate. Să sperăm că vom supravieţui.

XS
SM
MD
LG