Secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul reproduce interviul acordat de actorul Ion Caramitru revistei Formula-As. Dincolo de problemele teatrului, (TNB, pe care-l conduce), Caramitru vorbește despre revoluția din decembrie 1989 și spune: „Revoluţia la care am participat eu nu a reuşit. Revoluţia la care a participat Sergiu Nicolaescu a reuşit.” Foștii nomenclaturiști și securiști sunt în continuare activi, au infestat partidele politice mari.
Astăzi, Parlamentul European a discutat din nou situația statului de drept din România. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, explică într-un interviu semnat de Magda Grădinaru de la ziare.com de ce Comisia a considerat că trebuie acționat oarecum „în forță”, preventiv: adoptarea ordonanțelor care ar jugula cu adevărat justiția din România devenise foarte probabilă. Angela Cristea crede că MCV-ul, instrumentul de monitorizare pe justiție a guvernului de la București, ajută forurile europene să intervină prompt.
Așa se face că România n-a ajuns totuși în situația Ungariei sau Poloniei. Oricum, Comisia a primit propunerea reprezentantei sale de la București ca să se introducă o formă nouă de aducere pe calea cea bună a țărilor care nu respectă principiile democrației, înainte să se ajungă la celebrul articol 7 din Tratatul European. Se intenționează deci condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Ca să nu sufere însă cetățenii țării „pedepsite”, statul ar putea fi obligat să plătească din surse proprii banii aferenți proiectelor europene, urmând ca, în momentul în care deciziile sale reintră pe făgașul sănătos, să vină și fondurile de la Bruxelles, dar numai atunci.
Azi a fost programată și ultima fază a procesului lui Liviu Dragnea. Dacă instanța ar fi intrat în pronunțare, clarificarea era aproape: intră sau nu la închisoare, pentru că are deja în cazul respectiv o condamnare cu executare în primă instanță. S-a amânat.
Ștefan Vlaston (blogurile Adevărul) crede că, dacă nu acum, oricum în primele săptămâni ale lui mai Liviu Dragnea, președintele Partidului Social-Democrat, ar putea fi încarcerat. Și chiar dacă nu va fi, politicește este un om terminat. Deja e întâmpinat cu huiduieli la mitinguri și cam oriunde se deplasează. S-ar părea, spune Vlaston, că nu mai trece mesajul lui de liniștire, cum că România o duce foarte bine.
Și Petre Bădică, Newsweek.ro, observă ce penibil sună bilanțul guvernării pesediste. „Într-un baner electoral, sponsorizat și trimis pe Facebook, PSD ne spune că tocmai a reînființat școlile profesionale.
O parte importantă a populației confundă «suta de lei în plus la salariu» cu bunăstarea...
Pe care le-a desfiiințat exact ministrul de atunci (2009), dar și de azi al Educației, Ecaterina Andronescu. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care în primul său mandat (2017) a finalizat zero kilometri de autostradă, bifează noi licitații pentru proiecte de infrastructură cu un viitor incert”, scrie jurnalistul. Problema este însă că, inclusiv în această situație, nu e clar dacă suficient de mulți alegători s-au lămurit. „O parte importantă a populației confundă «suta de lei în plus la salariu» cu bunăstarea”. „Mulți dintre votanții PSD «ies» doar la supermarketul de la oraș, iar pentru asta nu au nevoie de autostrăzi. La spitale, ajung doar când doctorii nu mai au ce le face. Iar la școală își trimit copiii până aceștia deprind literele și cifrele”.
Scriitorul Dan Stanca, în Adevărul, interviu consemnat de Doinel Tronaru : „Am învăţat la marxism că masele fac istoria. Fals, nu masele, ci personalităţile. Dacă la momentul potrivit se află omul potrivit, el poate răsturna cursul istoriei.”