Linkuri accesibilitate

Saakașvili nu renunță la ideea întoarcerii în Ucraina


În timpul unei acțiuni în sprijinul lui Mihail Saakashvili, în fața ministerului justiției de la Kiev, 30 iulie 2017
În timpul unei acțiuni în sprijinul lui Mihail Saakashvili, în fața ministerului justiției de la Kiev, 30 iulie 2017

...deși Kievul i-a revocat cetățenia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care a fost o vreme guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, spune că nu renunță la gândul întoarcerii în Ucraina, deși Kievul i-a revocat cetățenia pe fondul deteriorării relațiilor sale cu președintele Petro Poroșenko.

Vorbind din Statele Unite la o videoconferință de presă, marți, Saakașvili a spus că ar fi victima unei „execuții” politice pusă la cale împotriva sa de președintele ucrainean Petro Poroșenko, bazată pe acuzația – falsă, în opinia lui Saakașvili – că fostul președinte georgian ar fi tăinuit, când a primit cetățenie ucraineană, că este urmărit penal în propria țară, Georgia.

Saakașvili a numit astăzi aceste acuzații și altele „povești”. El susține că cetățenia i-a fost revocată ilegal și că pașaportul ucrainean, pe care l-a arătat presei, este valabil.

Saakașvili a repetat că nu are de gând să ceară „protecție” în Statele Unite, dar nu vrea să dezvăluie data la care se va întoarce în Ucraina.

Ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a spus marți la Kiev că Saakașvili are tot dreptul să solicite în instanță verificarea valabilității pașaportului său, și a promis că la toamnă parlamentul ucrainean va clarifica legislația acordării și revocării cetățeniei.

Mai mulți observatori de la Kiev cred că președintele Poroșenko vrea să-l forțeze pe Saakașvili să nu mai calce prin Ucraina și să ceară adăpost în Statele Unite.Dar Saakașvili însuși a scris pe Facebook din Statele Unite, că nu are de gând să rămână acolo. „Voi lupta pentru dreptul meu legal de a mă întoarce în Ucraina”, a spus apoi fostul președinte georgian.

În vârstă de 49 de ani, Saakașvili este un reformator pro-occidental fervent, adus la putere în Georgia de Revoluția Rozelor din 2003, după care a avut două mandate prezidențiale. Popularitatea i-a scăzut spre finalul mandatului, mai ales din cauza scurtului război cu Rusia din 2008, iar partidul său a pierdut alegerile din 2012.

Saakașvili a fost lipsit de cetățenie georgiană în 2015, după ce Poroșenko l-a numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, un post care îl obliga să aibă cetățenie ucraineană. În noiembrie 2016 și-a dat demisia din postul de guvernator al Odesei, plângându-se că nu este lăsat să lupte împotriva corupției. L-a acuzat pe Poroșenko de lipsă de onestitate și a spus că guvernarea de la Kiev„sabotează” reformele. Acum, Saakașvili spune că este ostracizat ca să nu poată unifica opoziția ucraineană în fruntea partidului său, răsturnând „guvernarea oligarhică”.

Georgia a cerut extrădarea lui, pentru a fi anchetat în legătură cu înăbușirea unor proteste și cu raidul asupra unui post de televiziune.

Saakașvili neagă acuzațiile, spunând că sunt politice.

Ministrul justiției din Georgia, Thea Tsulukiani, a repetat luni că țara sa este gata să ceară Statelor Unite extrădarea lui Saakașvili, semnalând că dacă el se întoarce în Ucraina, cum tot spune, atunci sunt și mai mari șansele de a fi trimis la Tbilisi, ca să fie anchetat.

Opoziția georgiană a spus că a abordat subiectul în timpul unei întâlniri avută la Tbilisi luni seară cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence. Liderul Mișcării Naționale Unite, Nika Melia, a spus că a fost discutată soarta lui Saakașvili și „persecutarea lui de către actualele autoritățile georgiene din motive politice”. Nu se știe dacă Mike Pence a comentat la rândul lui subiectul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG