Linkuri accesibilitate

Saga americană a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc


Vladimir Plahotniuc pe când se pregătea să devină prim-ministru. 13 ianuarie 2016

Instituțiile guvernamentale americane nu au dorit să răspundă întrebării Europei Libere dacă Plahotniuc se află în Statele Unite.

În luna ianuarie, Statele Unite i-au aplicat sancțiuni de vizită oligarhului Vlad Plahotniuc și familiei sale pentru implicarea lui în acte de corupție „semnificative... care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice moldovene”.

Oficiali moldoveni în cunoștință de cauză au declarat însă Europei Libere că Plahotniuc s-a aflat în Statele Unite în mai multe rânduri în ultimele luni, inclusiv cel puțin o dată după ce Statele Unite au impus restricția de viză. Oficialii americani au vorbit sub condiția anonimatului, dat fiind caracterul delicat al chestiunii.

„Dacă Vladimir Plahotniuc s-ar afla cu adevărat undeva în Statele Unite, asta nu ar fi o surpriză, dar ar fi o dezamăgire”, a spus William Hill, fost șef al misiunii OSCE din R. Moldova în anii 1990 și 2000.

Statele Unite au pierdut multă credibilitate și sprijin în societatea civilă moldoveană în ultimii ani...
William Hill


„Statele Unite au pierdut multă credibilitate și sprijin în societatea civilă moldoveană în ultimii câțiva ani datorită disponibilității continue și în aparență necritice de a coopera cu Plahotniuc, aproape până la sfârșitul aflării lui la putere”, a mai spus Hill. „Sprijinirea lui Plahotniuc, tacită sau explicită, i-a făcut pe mulți în Moldova să perceapă tot mai mult retorica americană în sprijinul democrației și reformelor ca simplă geopolitică anti-rusească în interes propriu”.

Oficiali moldoveni, inclusiv președintele în exercițiu Igor Dodon, s-au plâns în public de luni de zile că Statele Unite nu fac destul ca să-l aducă pe Plahotniuc în fața justiției.

Într-un interviu luna trecută, Dodon spunea, când a fost întrebat explicit despre Plahotniuc, că „americanii nu se prea grăbesc”.


„Eu cred că aceasta va afecta și imaginea Statelor Unite, dacă, pe de o parte, fac așa declarații, pe de altă parte, acordă în continuare acoperire politică”, mai spunea Dodon.

Solicitată pentru mai multe detalii, purtătoarea de cuvânt Carmena Sterpu a spus Europei Libere că informația aflării lui Plahotniuc în Statele Unite „i-a fost confirmată personal... președintelui Dodon” de ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan.

Ambasada americană la Chișinău nu a răspuns e-mailurilor noastre, solicitând informații suplimentare.

Pe canale neoficiale, CNA deja are informația că Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite....


Centrul Național Anticorupție a trimis două cereri oficiale ambasadei americane, cerând ajutor pentru localizarea lui Plahotniuc, la 4 și la 10 decembrie.

Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, a spus că această instituție este în așteptarea unui răspuns de la autoritățile americane. Ea a declarat la 3 martie pentru Radio Europa Liberă că pe canale neoficiale, CNA deja are informația că Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite.

Instituțiile guvernamentale americane nu au dorit să răspundă întrebării Europei Libere dacă Plahotniuc se află în Statele Unite. Departamentul de Stat a readresat întrebarea către Departamentul Siguranței Interne, care a refuzat să răspundă, invocând motive de securitate.

Nici FBI nu a vrut să răspundă întrebărilor Radio Europa Liberă.

Altă persoană a spus că la sfârșitul lunii ianuarie l-ar fi văzut pe Plahotniuc luând o cină copioasă la un restaurant chinez din Miami...


Cu toate acestea, un oficial guvernamental american a confirmat că Plahotniuc a fost în Statele Unite în ultimele săptămâni, chiar dacă nu este limpede dacă aflarea lui acolo era certitudine la data declarației, 4 martie. Altă persoană a spus că la sfârșitul lunii ianuarie l-ar fi văzut pe Plahotniuc luând o cină copioasă la un restaurant chinez din Miami. Ambele surse au vorbit sub condiția anonimatului.

Într-un interviu acordat Europei Libere la 4 martie, fostul spicher parlamentar Andrian Candu, spunea că Plahotniuc se află în Statele Unite.

Kyle Parker, de la Comisia Helsinki a Statelor Unite, a spus că a-i da voie lui Plahotniuc să stea în Statele Unite ar fi ceva problematic. „Așa ceva ar demoraliza oamenii din locuri ca Moldova, unde se duce o luptă împotriva corupției masive la nivelul oficialilor”.

Legea în baza căreia a fost „desemnat” Plahotniuc de către Departamentul de Stat impune restricții de viză străinilor bănuiți de corupție sau încălcare a drepturilor omului, dar nu pare să afecteze străinii care se află deja în Statele Unite.

Vezi comentarii (6)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG