Linkuri accesibilitate

Șahtior Donețk joacă „acasă” la Hamburg, cu stadionul plin și cu gândul la soldați


Jucătorii de la Șahtior sărbătorind victoria cu 4-1 din sezonul trecut al Ligii Campionilor, în grupa F, în fața echipei germane RB Leipzig (6 septembrie, 2022)

Peste 45.000 de bilete s-au vândut până luni la prânz pentru meciul de la Hamburg, de marți, din grupele Ligii Campionilor la fotbal dintre campioana Ucrainei, Șahtior Donețk, și Porto. Meciul se joacă pe stadionul echipei germane de divizie secundă SV Hamburg (capacitate totală: 51.000).

De când cu invazia rusească din Ucraina, începută în februarie 2022, Șahtior este obligată să joace „acasă” pe un teren neutru. Sezonul trecut l-a jucat la Varșovia, iar acum se bucură de ospitalitatea clubului SV Hamburg, care va primi o parte din încasări.

Șahtior va mai juca în grupa H, tot la Hamburg, cu FC Barcelona și Royal Antwerp.

Într-un interviu cu Associated Press, căpitanul echipei din Donețk, Taras Stepanenko, a spus că pentru el și colegii lui faptul că pot juca la așa nivel este deja o victorie.

„Soldații noștri luptă pe front, iar noi luptăm pe arena sportivă. Asta este datoria noastră, de cetățeni ucraineni”, a spus fotbalistul.

În Ucraina, notează AP, liga de fotbal s-a reluat anul trecut, chiar dacă e război, dar meciurile se joacă pe stadioane goale și sunt întrerupte adesea de alarme anti-aeriene.

Jucătorii ucraineni au ajuns în orașul-port din nordul Germaniei după o călătorie de 10 ore de la Lvov – trei ore până în Polonia vecină, apoi cu avionul la Hamburg. Echipa portugheză Porto, deși joacă în deplasare, ajunge la stadionul din Germania mai rapid.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG