Linkuri accesibilitate

Salariul minim pe economie ar putea crește | „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, în pericol


În prezent, salariul minim pe economie este de 3.500 de lei.
În prezent, salariul minim pe economie este de 3.500 de lei.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • TV8 scrie că Guvernul planifică să majoreze salariul minim pe economie, în 2024. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Muncii, de la 1 ianuarie, acesta va ajunge la cinci mii de lei, de la patru mii, cât este în prezent. Conform documentului, creșterea de 25 la sută este necesară pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților. Ultima majorare a salariului minim pe economie a avut loc la 1 ianuarie 2023. Atunci acesta a crescut cu 12 la sută, de la 3500 de lei la patru mii de lei.
  • Doi fizicienii moldoveni, Ghenadii Korotcenkov și Denis Nica, al treilea an consecutiv au fost incluși în clasamentul mondial „Top 2%" al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford (SUA), transmite Unimedia. Profesorul Ghenadii Korotcenkov a contribuit semnificativ la dezvoltarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici, iar profesorul Denis Nica este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fononice și a conductibilității termice a nanostructurilor semiconductoare multistrat și a grafenului.
  • Cel mai longeviv arbore din Republica Moldova se află în pericol, notează NewsMaker cu trimitere la o declarație a Ministerului Culturii. Copacul numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și e amenințat de surpare sub greutatea proprie. Cel mai longeviv arbore de pe teritoriul Moldovei, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, crește în satul Cobîlea din raionul Șoldănești. Stejarul are vârsta de peste 700 de ani, o înălțime de 17 metri, o circumferință a trunchiului de peste 760 de cm și o suprafață a coroanei ce depășește 1000 de metri pătrați.
  • Republica Moldova ar urma să iasă din stare de urgență, informează Moldova 1. Cele 30 de zile solicitate recent de Guvern, care încep din întâi decembrie, vor fi ultimele, susține președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate. Potrivit ei, urmează a fi adoptate legile necesare pentru a substitui deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este știrea Europei Libere despre decretul Maiei Sandu prin care i se retrage cetățenia Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin. Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse.
  • Printre cele mai populare postări de pe Instagramul moldovean este o știre TV8 despre dispariția unei fete de 15 ani din satul Popeștii de Jos. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a stabili unde se află adolescenta.
XS
SM
MD
LG