Linkuri accesibilitate

Salutări din lumea paralelă


Sediul PAS din Chișinău, 16 noiembrie 2020.
Sediul PAS din Chișinău, 16 noiembrie 2020.

Primul comentariu post-electoral „la minunt”, semnat de Vasile Botnaru.

Cel puțin un picior al tronului prezidențial s-a dovedit a fi de ceară, de s-a topit ca în povestea lui Creangă tocmai când era viața mai dragă. Lucru pe care foarte experimentații sfetnici ai candidatului independent al socialiștilor nu doar l-au bănuit, ci chiar l-au știut cu siguranță. Numai că l-au încurajat pe Igor Dodon să fortifice celelalte trei în speranța să-l țină copăcel, în cârje, măcar pe durata celor două săptămâni contractuale. Doza suplimentară de expresii toxice ce i s-au injectat în sânge președintelui în exercițiu i-a jucat însă festa. Și nu doar în mediul „electoratului paralel”, care a înregistrat un record istoric de participare.

Igor Dodon i-a lăsat cu gura căscată pe mulți dintre potențialii non-alegători ai Maiei Sandu. Am să mă refer la un exemplu în aparență inofensiv. Lozinca sovietică «Никто не забыт, ничто не забыто»/„Nimeni nu-i uitat, nimic nu se uită” are o semnificație sacrosantă pentru cea mai mare parte a electoratului socialiștilor, însemnând atitudinea pioasă față de fapta eroică a soldaților sovietici în cel de-Al Doilea Război Mondial. Asta însă nu l-a împiedicat pe Igor Dodon să desacralizeze expresia printr-o prestidigitație oratorică, transformând-o într-o amenințare banală la adresa acelor votanți care nu-i împărtășesc opțiunile politice și valorile etice. Dodon a scos-o din chenarul aurit și a băgat-o într-o ramă artizanală sculptată la pușcăria de la Pruncul, imprimându-i sensul «Ответите за базар»/„Veți da seamă, canalii!”

Pasărea pre limba ei își taie creanga de sub picioare.

Acum, când a bătut în retragere, scoțându-și costumația de Baba Iaga, îndată după închiderea oficială a secțiilor de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, va avea timp berechet să analizeze compoziția chimică a decalogului misogin de care s-a condus pe durata întregii campanii. Presupun că oponenții îl vor ajuta să fie realizată și expertiza juridică a numitului ceaslov.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG