Linkuri accesibilitate

SUA: sancțiuni severe ca ripostă la agresiunile Rusiei


Ambasada Rusiei la Washington, 15 aprilie 2021.
Ambasada Rusiei la Washington, 15 aprilie 2021.

Pirateria cibernetică și amestecul în alegerile prezidențiale nu rămân fără ripostă - acesta a fost mesajul transmis joi Rusiei, de administrația Biden, prin anunțul că va impune o serie de sancțiuni severe.

Administrația Biden a anunțat sancțiuni împotriva a zeci de entități economice și persoane din Rusia și expulzarea a zece diplomați, ca răspuns la acțiunile de piraterie cibernetică ruse împotriva unor agenții guvernamentale americane și amestecului în alegerile din 2020.

Aceste sancțiuni sunt menite să lovească în interesele economice ale Rusiei după ce ani de zile de astfel de măsuri nu au oprit tendințele agresive și autoritare ale lui Vladimir Putin.

Pachetul de sancțiuni interzice băncilor americane să achiziționeze obligațiuni emise de guvernul rus, direct de la Banca Centrală rusă, fonduri guvernamentale și Ministerul rus de Finanțe, complicând eforturile Rusiei de a obține capital de pe piețele internaționale. O sursă a administrației a declarat – sub beneficiul anonimatului – că măsurile anunțate vor avea un efect major, vor slăbi rubla și vor avea un impact negativ asupra inflației și creșterii economice.

Șase firme de tehnologie ruse vor fi sancționate pentru a fi oferit sprijin activităților de piraterie cibernetică ale serviciilor de securitate, în timp ce 32 de entități economice și persoane juridice au fost desemnate că ar fi avut un rol în amestecul Rusiei în alegerile americane. Zece persoane vor fi expulzate din America, activitățile lor fiind considerate incompatibile cu statutul diplomatic. O altă sursă din administrație a spus că vor fi luate și alte măsuri, care însă nu vor fi vizibile public.

În parteneriat cu Uniunea Europeana, Marea Britanie, Australia și Canada, Statele Unite vor sancționa opt persoane pentru rolul lor în ocuparea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. Acest anunț survine la o zi după ce președinții Biden și Putin s-au întreținut telefonic, șeful statului american propunând un summit, în următoarele luni, într-o terță țară.

O sursă din administrație a spus că nu e clar încă dacă Putin acceptă invitația, susținând că este vital ca cei doi să se întâlnească. „Nu avem nici un interes ca tensiunile cu Rusia să escaladeze” – a spus oficialitatea americană, adăugând că Statele Unite își rezervă dreptul de a reacționa la orice măsuri de represalii inițiate de Rusia după sancțiuni.

XS
SM
MD
LG