Linkuri accesibilitate

Deputata ucraineană Nadejda Savcenko a fost arestată (VIDEO)


Nadia Savcenko
Nadia Savcenko

Serviciul de Securitate o acuză de pregătire a unui atac terorist în Parlament (Rada Supremă).

Nadejda Savcenko a fost arestată de ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la puțin timp după ce Rada Supremă a aprobat prin vot cererea procurorului general, Iuri Luțenko, de a-i ridica imunitatea parlamentară.

Arestul s-a petrecut pe holul Parlamentului, în fața camerelor de luat vederi, unde ofițerul de urmărire penală i-a citit deputatei acuzațiile.

Fără să i se pună cătușe, Savcenko a fost escortată la sediul SBU. Ea spune că este nevinovată și că cele întâmplate astăzi reprezintă o încercare a puterii în frunte cu președintele Petro Poroșenko să o elimine din viața politică.

Arestarea fostei aviatoare militare, considerată un simbol al rezistenței Ucrainei în conflictul orchestrat de Rusia în Donbas în 2014, reprezintă o răsturnare dramatică de situație.

Savcenko spune că a fost răpită în zona de conflict în acel an și dusă în Rusia, unde a petrecut doi ani în închisoare, sfidând Kremlinul printr-o serie de greve ale foamei, înainte să se întoarcă la Kiev ca un erou, în cadrul unui schimb de prizonieri, în mai 2016.

Aleasă în parlament ca deputată a opoziției, a devenit un critic vehement al guvernului președintelui Petro Poroșenko, devenind la rândul său ținta multor critici din cauza convorbirilor purtate cu liderii separatiștilor fără acordul guvernului și al declarației că Kievul trebuie să accepte anexarea Crimeii de către Rusia.

Acum, este acuzată de plănuirea unor atacuri teroriste la Kiev cu arme primite de la separatiști.

Înainte ca parlamentul să-și dea încuviințarea pentru arest, procurorul general Iuri Luțenko a spus în fața deputaților că fosta militară ar fi plănuit răsturnarea ordinii constituționale în Ucraina. Ar fi complotat cu Vladimir Ruban, șeful unei organizații neguvernamentale a militarilor în rezervă.

„În anul 2017, Ruban și deputata Savcenko s-au înțeles să răstoarne ordinea constituțională prin violență și să preia puterea de stat în Ucraina. Pentru a-și atinge acest obiectiv, ei au planificat un atac terorist la scară mare asupra centrului capitalei Ucrainei, unde sunt concentrate atât clădirile administrative, cât și mari blocuri de locuințe”, a spus Luțenko.

Ridicarea imunității și arestul au fost precipitate de un incident petrecut pe 15 martie, în Rada Supremă, unde s-a răspândit zvonul că Savcenko ar fi adus, în sala de ședințe, un pistol și trei grenade...

Procurorul general Luțenko susține că, pentru organizarea presupusului atac, cei doi ar fi încercat să-și caute complici printre ofițerii diferitor unități ale forțelor armate. Anume așa ar fi aflat autoritățile de presupusul complot.

În discursul său din parlament, Savcenko l-a acuzat la rândul său pe procurorul general că ar fi fabricat dosarul pentru a o implica într-un complot inventat.

„Spuneți că au venit ofițerii la voi – ei bine, ei au venit mai întâi la mine, fiind trimiși să mă recruteze. Au încercat de câteva ori, dar pe mine degeaba încerci să mă recrutezi. Cunoașteți foarte bine grupul de oameni care lucrează cu mine și cine i-a trimis”.

Procurorul general le-a arătat deputaților o interceptare video, care o înfățișează pe Savcenko și Ruban discutând cu alte două persoane un plan de preluare a puterii.

„Propun o lovitură”, spune Savcenko în înregistrare, continuând: „De aceea, trebuie înlăturați fizic, toți în același timp. Este singura cale”.

De față la difuzarea înregistrării în Rada Supremă, Savcenko a încercat să ridiculizeze întreaga situație, imitând sunetul unei explozii: „Ba-bah!”. Deputata nu a pus la îndoială autenticitatea înregistrării, dar susține că cele discutate nu reprezintă decât planul a ceea ce ea numește o „provocare politică” pe care o pregătea.

Nadejda Savcenko crede că este o figură incomodă pentru puterea de la Kiev pe care o acuză de corupție, de neputința de a face reforme și conduce țara.

Ridicarea imunității și arestul au fost precipitate de un incident petrecut pe 15 martie, în Rada Supremă, unde s-a răspândit zvonul că Savcenko ar fi adus, în sala de ședințe, un pistol și trei grenade.

Nimeni nu a văzut armele, dar zvonul a făcut ca mulți deputați să părăsească în panică Parlamentul.

Procurorul general Luțenko a spus ulterior că Savcenko ar fi plănuit să dărâme peste deputați cupola sălii de ședințe, iar apoi să-i mitralieze pe supraviețuitori dintr-o armă automat. Acuzata refuză să spună dacă avea sau nu arme, afirmând, într-un interviu acordat serviciului rusesc al postului nostru de radio cu o zi înainte de arest că întregul incident, precum și dosarul care îi este intentat i se pare ridicol și absurd:

„Din păcate, toată politica din Ucraina a devenit ridicolă, neserioasă. Poate că este, pe alocuri, și criminală, unii mai și fură, dar înainte de toate este ridicolă... Este important să arătăm absurdul situației din Ucraina nu doar puterii, ci să arătăm acest lucru și partenerilor europeni, să vadă că puterea din Ucraina nu e capabilă să conducă statul”, a spus Savcenko în interviul pentru Radio Svoboda.

Până la arest, ea fusese deja interogată de Serviciul de Securitate al Ucrainei în calitate de martoră în cazul presupusului ei complice, Vladimir Ruban. Savcenko îl cunoaște bine: după ce a fost eliberată din închisorile din Rusia, în 2016, a colaborat strâns cu acesta în efortul de a aranja schimburi de prizonieri între guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruși din Donbas.

Pe 8 martie, Ruban a fost prins de forțele ucrainene când ar fi încercat să aducă un camion cu arme din regiunile din Donbas controlate de separatiștii pro-ruși. A fost acuzat de plănuirea mai multor atacuri inclusiv a asasinării președintelui Poroșenko. Dar spune că totul este o înscenare. Savcenko i-a luat apărarea, lansând presupunerea că Ruban aducea o captură din armele ale inamicului în cadrul unei operațiuni a serviciilor speciale ucrainene.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG