Linkuri accesibilitate

SBU: literatură pro-rusă, sume mari de bani și ruși „suspecți” la mai multe lăcașuri de cult ortodoxe din Ucraina


Mânăstirea Pecersk Lavra (Mânăstirea Peșterilor) a fost înființată în anul 1051, în timpul Rusiei Kievene.
Mânăstirea Pecersk Lavra (Mânăstirea Peșterilor) a fost înființată în anul 1051, în timpul Rusiei Kievene.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat miercuri că a descoperit mai mulți cetățeni ruși „dubioși”, sume mari de bani și literatură pro-rusă în perchezițiile făcute la Mânăstirea Pecersk Lavra (Mânăstirea Peșterilor), la Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Koretski și la eparhia ortodoxă Sarnensko-Polesie din regiunea Rivne.

Literatură folosită pentru a promova „Lumea Rusă”

Complexul de la Pecersk Lavra, aflat pe lista de monumente declarate patrimoniu universal de UNESCO, este sediul Bisericii Ortodoxe Ruse (UOC), afiliată până de curând Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova.

Operațiunea SBU a vizat 350 de clădiri ale UOC și în cursul ei au fost interogate 850 de persoane. „Mai mult de 50 de persoane au fost supuse unui interogatoriu de contrainformații, cu utilizarea testului poligraf”, fiind vorba de cetățeni ucraineni, dar și străini, în special cetățeni ruși, dintre care unii aveau pașapoarte ucrainene cu semne de falsificare sau deteriorate. Declarația de pe site-ul SBU nu spune dacă au fost operate arestări.

Serviciul ucrainean de securitate a mai făcut cunoscut că în cursul operațiunii a fost descoperită literatură pro-rusă folosită în seminariile ortodoxe și în școlile parohiale pentru a promova „Lumea Rusă”, o noțiune care stă în centrul doctrinei de politică externă a Kremlinului menită să promoveze limba, cultura și religia ruse în toată lumea.

SBU spune că s-au găsit și sume mari de bani, hrivne și ruble rusești în valoare de câteva zeci de mii de dolari.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova a condamnat marți raidurile SBU, spunând că ele au fost „un act de intimidare a credincioșilor”. Patriarhul rus Kiril a fost un susținător ferm al războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei.

„Activități subversive ale serviciilor speciale ruse”

Operațiunea SBU a fost criticată miercuri de ministerul rus de Externe, a cărui purtătoare de cuvânt Maria Zaharova a spus că perchezițiile au fost o acțiune „fără Dumnezeu”, „sălbatică” și „imorală”.

Într-o declarație pentru postul de radio Sputnik, Zaharova a afirmat că raidul SBU nu a avut nici o justificare comparând regimul de la Kiev cu Bacchus, zeul roman al vinului, al cărui nume este asociat adesea în limba rusă cu haosul imoral și cu desfrâul.

„Este doar un alt fel de bacanală totală fără Dumnezeu. Nu există nicio justificare sau explicație pentru acest lucru. Și nu poate exista. E o altă parte a acțiunilor absolut imorale și sălbatice ale regimului de la Kiev”, a spus Zaharova,

Serviciul ucrainean de securitate a precizat că perchezițiile și interogatoriile întreprinse la Mânăstirea Pecersk Lavra (Mânăstirea Peșterilor), la Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Koretski și la eparhia ortodoxă Sarnensko-Polesie din regiunea Rivne au făcut parte dintr-o amplă operațiune menită să contracareze ceea ce SBU spune că sunt „activități subversive ale serviciilor speciale ruse” în Ucraina.

XS
SM
MD
LG