Linkuri accesibilitate

Scad exporturile către Rusia | Cresc exporturile către UE


Newsmaker.md scrie că în anul 2022 exportul de produse moldovenești către Federația Rusă a scăzut cu 31% față de anul precedent
Newsmaker.md scrie că în anul 2022 exportul de produse moldovenești către Federația Rusă a scăzut cu 31% față de anul precedent

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Anatolie Gîrbu, unul dintre procurorii care a condus urmărirea penală în dosarului de viol pe numele fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a fost desemnat învingător al concursului pentru funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Ungheni, potrivit zdg.md. Anatolie Gîrbu a declarat în fața membrilor CSP că în funcția respectivă își propune ca obiectiv „creșterea calității fazelor procesului penal”. Cât despre dosarul de viol pe numele fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic, procurorul spune că respectiva cauză penală „i-a fost repartizată” pentru că „era procuror de serviciu” și că nu a reușit să analizeze informațiile din cauza penală, deoarece aceasta i-a fost retrasă la câteva zile după repartizare.
  • Rusia este responsabilă de represiunile din stânga Nistrului, deși autoritățile secesioniste se ghidează și de propriile interese economice care nu sunt neapărat dictate de la Moscova, transmite moldova1.md. Un raport al Promo-LEX privind drepturile omului arată că în 2022, regimul secesionist pro-rus a impus tot mai multe instrumente de persecuție și represiune.
  • Aderarea la NATO ar fi unica soluție de asigurare a securității naționale a R. Moldova. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului Mihai Popșoi și a fost făcută în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Politicianul crede că principale riscuri la adresa securității R. Moldova, așa cum au fost în ultimii 30 de ani, vin din Est, adică din Federația Rusă.
  • Newsmaker.md scrie că în anul 2022 exportul de produse moldovenești către Federația Rusă a scăzut cu 31% față de anul precedent. Datele au fost prezentate de către ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Pe de altă parte, potrivit ministrului, în 2022, volumul exporturilor către destinații europene a crescut cu 32% față de 2021.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, Ziarul de Gardă notează că R. Moldova a exportat puțin peste 19.000 de tone de mere în luna martie a acestui an, mai mult decât exporturile din februarie, dar semnificativ mai puțin decât nivelul mediu al exporturilor din martie din ultimii cinci ani. Astfel, piața rusă a preluat mai puțin de 50% din exporturile moldovenești de mere – 9.800 de tone. Kazahstan a cumpărat 5.600 de tone, iar România - 1.400 de tone (la fel ca exporturile din februarie).
  • Pe Instagram, TV 8 scrie că Filip Kirkorov, cântărețul rus, face agitație electorală pentru alegerile bașcanului Găgăuziei. Într-o înregistrare video, artistul, care anterior l-a susținut pe Igor Dodon în campanii electorale, acum îi îndeamnă pe locuitorii Găgăuziei, să voteze candidatul Partidului „Șor”, Evghenia Guțul.
XS
SM
MD
LG