Linkuri accesibilitate

Scandal de corupție la FIFA. Rusia și Qatar, acuzate că au dat mită pentru organizarea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022


Finala Campionatului Mondial de Fotbal, Moscova, iulie 2018
Finala Campionatului Mondial de Fotbal, Moscova, iulie 2018

Rusia și Qatar ar fi mituit funcționari sus-puși de la FIFA pentru a găzdui Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 și, respectiv, 2022. Cel puțin așa reiese din mai multe documente trimise deja în instanță de Departamentul de Justiție al Statelor Unite.

Gazdele campionatelor mondiale sunt alese prin concurs, iar investigația din SUA arată că Rusia și Qatar și-ar fi cumpărat unele voturi ilegal, prin mită. Potrivit documentelor citate de Goal.com, în cazul Rusiei, 5 milioane de dolari ar fi fost plătiți lui Jack Warner, politician din Trinidad și Tobago, care era pe atunci vicepreședinte FIFA și președinte al CONCACAF, federația fotbalistică din America de Nord, Centrală și Caraibe.

Jack Warner
Jack Warner

Acesta nu e primul scandal în care este implicat Warner. El a fost nevoit să-și dea demisia din funcțiile de conducere FIFA și CONCACAF încă în 2011, fiind acuzat de corupție, fraudă și spălare de bani. Statele Unite încearcă să obțină extrădarea lui Warner din 2015.

În ceea ce privește votul pentru Rusia ca gazdă a Campionatului Mondial din 2018, investigația Departamentului de Justiție arată că Warner a primit peste 20 de transferuri în valoare totală de 5 milioane de dolari între noiembrie 2010 și aprilie 2011, prin intermediul unor firme din offshore. Unele dintre aceste firme au trimis și primit bani de la alte companii înregistrate în Statele Unite, care lucrau oficial pentru a promova candidatura Rusiei.

În 2018, un alt membru al Comitetului Executiv FIFA – Rafael Salguero din Guatemala – a recunoscut că i s-au oferit mite, prin intermediari, dar care totuși nu s-au materializat. Documentele publicate atunci nu arătau în favoarea cui ar fi trebuit să voteze Salguero, însă ultimele acuzații trimise în instanță de Departamentul de Justiție spun explicit că este vorba de Rusia.


Pentru Kremlin, găzduirea Campionatului Mondial din 2018 a fost un mare succes de imagine, mai ales după izolarea internațională de după anexarea Crimeii și războiul din estul Ucrainei. Deși turneul însuși a fost câștigat de Franța, BBC se întreba atunci dacă „Rusia este adevărata câștigătoare a Campionatului Mondial?”: probleme organizatorice nu au fost, Putin s-a fotografiat cu idoli fotbalistici din trecut și din prezent, iar milioane de fani care au venit să vadă meciurile au descoperit o Rusie prezentată în sărbătoare, cu oameni primitori, polițiști zâmbitori, trenuri gratuite și stadioane noi și moderne. Când lucrurile au revenit la normal – la sărăcie, cenzură și autoritarism, milioanele de microbiști erau deja plecați înapoi în țările lor.

Investigația privind corupția din FIFA nu mai poate schimba faptul că Rusia a găzduit un Campionat Mondial, însă pune sub un mare semn de întrebare următorul campionat, care ar trebui să aibă loc în 2022 în Qatar. Procurorii americani spun că și Qatar-ul ar fi dat mită pentru a putea găzdui turneul. Cu doar doi ani rămași până la eveniment, schimbarea gazdei ar fi o mare provocare organizatorică. Totuși, epidemia de coronavirus a oprit calificările pentru Campionatul din 2022, ceea ce ar putea duce la amânarea turneului și, respectiv, ar putea schimba și gazda lui.

XS
SM
MD
LG