În urmă cu o săptămînă s-a aflat că cinci poliţişti din Frankfurt pe Main au fost suspendaţi. Presa a relatat că cei cinci poliţişti au răspîndit imagini cu Adolf Hitler şi zvastici, cît şi texte xenofobe şi rasiste. Pentru răspîndirea materialului, grupul celor cinci funcţionari publici s-a folosit de reţele electronice. Procuratura din Frankfurt a confirmat, între timp, că a deschis o anchetă, investigînd cazul. Poliţiştii sînt învinuiţi de propagandă şi răspîndirea simbolurilor unor organizaţii considerate anti-constituţionale - şi ca atare interzise.
Autorităţile au fost sesizate de către o avocată de origine turcă, Seda Basay-Yildiz, care primise un fax în care se spune că fiica ei va fi „masacrată”. În faxul amintit, ea fost înjurată şi i s-a cerut să plece din Germania. Faxul era semnat „NSU 2.0”. NSU este prescurtarea germană a grupului terorist de extremă dreapta, autointitulat Subterana Naţional-Socialistă (Nationalsozialistischer Untergrund).
În iulie, inculpata principală într-un lung proces, intentat organizaţiei NSU, Beate Zschäpe, a fost condamnată la închisoare pe viaţă pentru complicitate la crimele rasiste comise de cei din gruparea Subterana Naţional-Socialistă. Avocata care a reclamat faxul fusese apărătoarea victimelor în procesul amintit. Ea a mai spus că a primit şi alte ameninţări.
În urma sesizării, s-a constatat că poliţiştii suspendaţi au avut acces la datele personale ale avocatei care se aflau în banca de date ale poliţiei.
Între timp, presa a relatat despre indicii că grupul extremist din cadrul poliţiei este mai mare decît s-a crezut iniţial. Potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine Zeitung” au fost percheziţionate şi birourile altor poliţişti din Frankfurt şi din cîteva localităţi din landul federal Hessa. Cotidianul „Tagesspiegel”, din Berlin, susţine că procuratura are în vizor şi pe alţi poliţişti, care vor fi anchetaţi.
Deputatul din landtag-ul din Hessa, Günter Rudolf, a reproşat autorităţilor secretomania legată de acest scandal, afirmînd într-o declaraţie citată de postul naţional de radio:
„Vom insista ca incidentele să fie elucidate. Nu ne vom mulţumi cu afirmaţii de genul ‚că nu se pot face dezvăluiri pentru că ancheta este în curs de desfăşurare’. Ministrul de interne s-a împotmolit în politica sa informaţională, reprobabilă. Acum avem un scandal la poliţia din Hessa.”
Mai mulţi politicieni germani şi-au exprimat îngrijorarea vis-á-vis de acest caz. Unii dintre ei au ţinut să avertizeze faţă de lansarea unor acuzaţii nefondate, îndreptate împotriva întregului aparat de poliţie.