Linkuri accesibilitate

Scandalui asiguărilor RCA din Bulgaria


Imagine generică.
Imagine generică.

Peste 200.000 de conducători auto bulgari au de suferit

În urma ședinței extraordinare a guvernului dedicată falimentului filialei bulgare a companiei cipriote de asigurare Olimpic primul ministru Boiko Borisov a anunțat că cei peste 200.000 de șoferi bulgari afectați vor putea primi compensații din partea Fondului de Garantare a Asigurărilor.

„Ne vom strădui să-i ajutăm pe clienții companiei cipriote în limitele legii”, a declarat Borisov. El însă a adăugat că și cei păgubiți sunt responsabili pentru că au ales nu o companie sigură ci una care a oferit polițele de asigurare cele mai ieftine.

Mai mulți membri ai opoziției au atras atenție asupra pasivității autoritățiloe bulgare care au dat licența companiei Olimpic fără a lua în seamă informația că în Spania licența respectivă a fost refuzată.

Inițial, șefa Fondului de garantare a asigurărilor Ralița Again a spus că întrucât este vorba de filiala unei companii străine, cei păgubiți nu vor primi nimic din partea statului bulgar.

Dar experți în materie de asigurare au spust că Fondul de garantare a decontat din fiecare poliță de asigurare a companiei Olimpic echivalentul a 7 euro, tocmai în scopul de a garanta interesele celor asigurați.

Partidul Socialist a cerut demiterea șefei fondului.

Luni, ministrul de finanțe Vladislav Goranov a sfătuit-o să demisioneze fără a aștepta rezultatele anchetei.

Procurorul general Sotir Țațarov a ordonat confiscarea tuturor documentelor legate de activitatea companiei Olimpic. În acest scop a fost efectuată o perchiziție și la Fondul de aarantare a asigurărilor.

În urma ședinței de guvern, Boiko Borisov a anunțat că Bulgaria va înăinta în parlamentul de la Strasbourg un proiect de amendament la legislația europeană care va garanta drepturile celor asigurați în companii înregistrate în alte țări membre.

La propunerea lui Borisov Poliția rutieră nu-i va amenda în următoarele două săptămâni pe șoferii ai căror RCA nu mai este valabil.

Reacția primului-ministru este un răspuns la acțiunile de protest în fața guvernului ale celor păgubiți de falimentul companiei Olimpic.

Liderul opoziției de dreapta Atanas Atanasov a anunțat că proprietarii reali ai companiei sunt foști prieteni ai primului ministru din gruparea criminală SIK, care a intrat în anii 90 în sectorul asigurărilor aplicând metode nu tocmai legale.

Aceasta, spune fostul șef al serviciului de securitate națională în guvernul Ivan Kostov, explică ușorința cu care a primit Olimpic licența de funcționare și reacția întărziată din partea organelor competente la semnalele privind iminentul faliment al companiei.

Avocatul poporului Maia Manolova a declarat că a trimis în ultimele luni Fondului de Garantare și organelor competente 4 recomandări de a verifica activitatea companiei cipriote.

Petio Petkov, pentru REL

Previous Next

XS
SM
MD
LG