Linkuri accesibilitate

Scandalul „Apartamentul” face ravagii pe scena politică bulgară


„După apartamentgate va urma Borisovgate” (ziarista Elena Ionceva).

În plasa scandalului „Apartamentul” au „căzut” încă doi deputați-naționaliști, între care ex-viceprim-ministru și lider al Frontului salvării naționale (FSN), Valeri Simeonov. Formațiunea este partener la guvernare al GHERB. Dezvăluiri despre afacerile sale imobiliare au apărut după ce, nemulțumit de demisiile în lanț, el a sugerat ca și premierul Borisov va trebui să se gândească la demisia. Simeonov, care a denunțat afaceri dubioase ale Ministrului Turismului, Anghelkova, a promis că va face noi dezvăluiri – o reacție la punerea sa pe lista celor corupți.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Parchetul Național Anticorupție a început verificarea unor afaceri imobiliare dubioase ale liderilor naționaliști Valeri Simeonov, Valentin Kasabov și Hristian Mitev. Ancheta a demarat după ce, nemulțumit de demisiile în lanț în vârful coaliției de guvernământ cerute de premierul Borisov, liderul FSN a sugerat că ar fi bine și Borisov să se gândească la demisie.

Simeonov a calificat drept bolșevism modul în care premierul reacționează la acuzațiile de corupție. „Când forțezi lideri ai partidului tău să demisioneze, inevitabil apare și problema demisiei tale”, a spus Simeonov.

El a cumpărat în perioada 2004-2008 prin canalul său de televiziune SKAT la prețuri minime locuințe și terenuri în stațiunea Litoralul Soarelui și în munții Rodopi unde au fost construite un bloc de locuințe și un hotel. În aceasta perioada liderul naționalist a fost președinte al Consiliului muncipal Burgas, iar ceilalți doi deputați din FSN i-au fost subalterni.

Simeonov a avertizat că știe cine este autorul semnalului împotriva sa. El a denunțat indirect Ministrul Turismului, Anghelkova, că locuiește într-o vilă de lux nedeclarată la fisc.

Pe lista noilor acuzați în scandalul „Apartamentul” se află Ministrul Turismului, cel al Sportului, Krasen Kralev, trei din liderii PSB, Valeri Jableanov, Krum Zarkov și Ivo Hristov, procurorul șef Sotir Țațarov, șeful Tribunalului suprem, Lozan Panov, șeful Parchetului Anticorupție, adjunctul său și șeful anchetatorilor penali. A început verificarea unor achiziții imobiliare din 2005 ale președintelui Rumen Radev și soției sale.

Ziarista de investigații Elena Ionceva – nr.1 în lista PSB pentru alegerile europene, a avertizat că în curând vor apare dezvăluiri despre conturi bancare și proprietăți imobiliare în străinătate ale guvernanților în valoare de sute de milioane de euro. „După apartamentgate va urma Borisovgate”, a spus ea.

După ce a câștigat și în cea de a doua instanță un dosar împotrivă lui Borisov pentru declarații calomnioase, Ionceva a spus că alegătorii nu doresc ca țara să fie condusă de un mincinos dovedit.

Previous Next

XS
SM
MD
LG