Linkuri accesibilitate

Scenarii ruse de cucerire a „întregii Moldove” | Ex-președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, învinuită penal


Ex-președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, Chișinău, 30 decembrie 2020
Ex-președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, Chișinău, 30 decembrie 2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.  

Știrile presei moldovene

  • Jurnaliştii de la RISE Moldova și Centrul „Dossier” au dezvăluit într-o anchetă implicațiile Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia în procesele politice de la Chișinău. Autorii au scos la iveală că generalul FSB Dmitrii Miliutin este persoana responsabilă de Moldova. Acesta sosise în Chișinău la scurt timp după ce Igor Dodon fusese ales președinte al R. Moldova, la sfârșitul anului trecut, urmând să aibă, alături de alți colegi de-ai săi, un rol important asupra „politicienilor moldoveni tutelați.” Jurnaliștii mai notează că în vara anului 2022, un centru analitic asociat cu FSB, a pregătit o analiză detaliată a situației politice din Moldova, în care erau descrise trei câteva scenarii de expansiune rusă, unul dintre care viza „cucerirea întregii Moldove”.
  • Un diplomat rus de la Chișinău a fost declarat „persona non grata” pe teritoriul R. Moldova, scrie Ziarul de gardă. Despre obligația ca acesta să părăsească teritoriul moldovean i-a fost comunicat ambasadorului rus Oleg Vasenețov, care a fost convocat luni, 31 octombrie, la diplomația moldoveană. Asta după ce fragmentele unei rachete ruse doborâte de sistemul antiaerian al Ucrainei au căzut în preajma satului Naslavcea din nordul Moldovei.
  • Deputata socialistă Zinaida Greceanîi, fostă președintă a Parlamentului, a fost pusă sub învinuire la 18 octombrie în dosarul finanțării ilicite a PSRM. AGORA scrie că despre asta a anunțat la 31 octombrie procurorul de caz Petru Iarmaliuc la Curtea Supremă de Justiție, unde au loc noi audieri pe dosarul denumit generic „kuliok” în care este cercetat ex-președintele Igor Dodon. La același subiect, portalul Anticorupție scrie că un alt deputat socialist cu statut de învinuit este Corneliu Furculiţă. Și Greceanîi, și Furculiță figurează în lista martorilor apărării lui Igor Dodon, notează sursa. De cealaltă parte, PSRM spune într-o reacție citată de NewsMaker că „Zinaida Greceanii este unul dintre cei mai corecți politicieni” și că „astfel de acțiuni arată nivelul de degradare a regimului și a justiției sale „de buzunar”. Formațiunea declară că e vorba de niște atacuri „de natură politică.”
  • Tarifele la gaz pentru noiembrie nu vor scădea, deși prețul de achiziție este mai mic, scrie TV8 care citează explicațiile lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz. Acesta spune că reducerea tarifelor nu este posibilă din cauza abaterilor tarifare care cifrează la 1,817 miliarde de lei. Acestea au fost acumulate în perioada ianuarie-septembrie și sunt incluse în tariful care este aplicat începând cu 1 octombrie.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, cea mai populară știre este cea a Europei Libere care relatează despre căderea a rachetei ruse doborâte de sistemul ucrainean anti-aerian în apropiere de satul moldovenesc Naslavcea, raionul Ocnița. Nu au fost înregistrate victime, însă mai multe case s-au pomenit cu geamurile sparte, iar unele cu acoperișurile deteriorate.
  • Un alt subiect care a intrat în atenția publicului moldovean este cea a Ziarului Național, potrivit căreia regiunea transnistreană nu va mai primi volumul necesar de gaze, dacă va reduce livrările de energie electrică, în acest sens fiind citat vicepremierul Andrei Spînu.
  • Pe Instagram, virală este știrea TV8 despre decizia municipalității Capitalei de a renunța la deconectarea iluminatului stradal în scopul raționalizării curentului. Este citat primarul Ion Ceban, care susține că fără iluminat stradal în orele de seară, circulația rutieră în Chișinău a devenit periculoasă și că nu este cazul să se „economisească pe sănătatea oamenilor.”

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG