Linkuri accesibilitate

Schimburile comerciale cu F. Rusă: între beneficii și îngrijorări


Pandemia de coronavirus şi măsurile de izolare au un impact negativ asupra schimburilor comerciale ale R. Moldova. Doar în luna mai exporturile de mărfuri au scăzut cu 26 la sută, arată datele Biroului Național de Statistică. Contractarea economiilor principalelor parteneri comerciali ai Moldovei din cauza pandemiei va afecta şi în continuare exporturilor. În încercarea de a facilita accesul antreprenorilor moldoveni pe pieţele externe, Agenţia de Investiţii a lansat o serie de conferințe online în care prezintă oportunitățile de pe diverse pieţe. Dezbaterea de joi a fost dedicată cele mai mari pieţe din CSI, cea a Federaţiei Ruse.

Schimburile comerciale cu F. Rusă: între beneficii și îngrijorări
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Federația Rusă a ajuns actualmente pe locul trei printre partenerii de export ai R. Moldovei. Şi-a pierdut întâietatea considerată tradițională în 2014 când Rusia a introdus tarife de import şi a impus embargou la mai multe produse moldovenești, invocând calitatea proastă a acestora, în realitate fiind o replică la semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

De atunci ponderea exporturilor către Rusia s-a diminuat considerabil, iar antreprenorii moldoveni s-au văzut siliți să-şi caute parteneri comerciali de alternativă. Uniunea Europeană a devenit de câţiva ani principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti.

Totuşi piaţa rusă rămâne a fi una din importantele destinații ale exporturilor de fructe şi legume moldovenești...

Peste 50 la sută din exportul Moldovei de mere, struguri, fructe uscate și legume ajung pe piața rusească.

Din 2015 când a ridicat embargoul la exportul de fructe şi legume, Federaţia Rusă a început să limiteze numărul companiilor moldovene autorizate să facă livrări pe piața rusă, avantajând în special companiile din autonomia găgăuză şi din regiunea transnistreană. La începutul acestui an agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară a decis să extindă lista exportatorilor moldoveni de fructe şi legume cu peste 200 de companii. Această extindere nu a avut însă consecințe importante, constată Vitalie Gorincioi, președintele Asociația Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct”:

Vitalie Gorincioi
Vitalie Gorincioi

„Nu am văzut o extindere masivă a producătorilor care au exportat în Federaţia Rusă pentru că sunt în mare parte câteva companii care exportă destul de bine, cantităţi mari, 150 de camioane de produse pe lună. Au bază de stocare în unele oraşe din regiunile Rusiei şi au posibilitatea să livreze acele produse pe care le doreşte un partener mare sau unul mai mic.”

Pentru a ajuta exportatorii autohtoni de fructe şi legume să-şi promoveze produsele şi să ajungă mai uşor pe piaţa rusă Agenţia de Investiţii a prezentat în premieră proiectul AgroHub Moldova, un proiect bilateral moldo-rus, care ar urma să fie lansat în câteva luni. Se promite crearea unui centru de export dotat cu depozite, frigidere, laboratoare acreditate şi terminal vamal care să ajute producătorii, în special cei mici şi mijlocii, să livreze marfă de înaltă calitate, asigurând tot lanţul de export, spune Alexandru Baltag, Director General, „AgroHub Moldova”:

„Cu implicarea partenerilor din Rusia AgroHub-ul îşi propune să asigure acces garantat al produselor moldoveneşti pe rafturile magazinelor din Rusia, de peste hotare. Considerăm că implementarea acestui proiect va contribui semnificativ la dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale.”

Rusia este acum al doilea partener de import, Moldova importă din Rusia mai mult decât exportă...

Partenerul din Rusia al proiectului „AgroHub Moldova”, Stanislav Puginski, a menţionat că partea rusă este interesată de acest proiect pentru că el presupune livrări pe termen lung, la preţuri accesibile şi garantează calitatea şi stabilitatea acestor livrări. Puginski a accentuat că această structură nu va fi doar pentru export, ci şi import. Acest detaliu îngrijorează însă unii experţi care nu exclud că Rusia şi-ar dori să-şi întărească poziția de importator în Moldova. Experţii atrag atenţia că Rusia este acum al doilea partener de import, Moldova importă din Rusia mai mult decât exportă, iar o eventuală dezechilibrare și mai profundă a balanței de plăți ar fi în defavoarea părţii moldovene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG