Linkuri accesibilitate

Scholz, la Moscova, după Kiev


Președintele Volodimir Zelenski (dreapta) și cancelarul Olaf Scholz (stânga), la conferința de presă comună de la Kiev, 14 februarie 2022

Cancelarul german Olaf Scholz vizitează Moscova marți, după ce luni s-a aflat la Kiev într-un efort de de-escaladare a crizei provocate de masarea de trupe și armament rusesc la granița cu Ucraina.

DPA a scris că Scholz a avut o întâlnire „prelungită peste programul inițial”, de două ore, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul vizitei sale la Kiev, luni, cancelarul german Olaf Scholz a promis Ucrainei ajutor financiar, dar nu și arme – confirmând o politică germană diferită de a altor aliați occidentali, în această privință.

Scholz a promis Ucrainei ajutor financiar, dar nu și arme...

„Acestea sunt vremuri grele”, a notat Scholz, reiterând sprijinul german pentru Ucraina și anunțând ajutoare de sute de milioane de euro. El a observat că nici o altă țară din lume nu a ajutat în ultimii opt ani financiar Ucraina așa de mult ca Germania – o sumă pe care a estimat-o la 2 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, însă, social-democratul Scholz, care conduce un guvern de coaliție cu verzii și liberii-democrați, a rămas ferm pe poziții în ce privește refuzul Germaniei de a furniza arme Ucrainei, spre deosebire de Statele Unite sau Marea Britanie, de exemplu.

Scholz a insistat luni, la Kiev, că dacă Rusia invadează Ucraina, va trebui să se pregătească pentru sancțiuni occidentale dure. „Dacă Rusia violează integritatea teritorială ucraineană din nou, știm de avem de făcut”, a spus Scholz, într-o trimitere la anexarea Crimeii de către ruși în 2014.

Liderul german a adăugat, totuși, că trebuie dialogat cu Rusia pe teme de securitate europeană, chiar dacă Moscova abordează această chestiune în mod „ciudat”.

Scholz a spus că în prezent nu există vreun plan imediat de primire a Ucrainei în NATO, și de aceea „este destul de ciudat să observi cum conducerea Rusiei face o problemă politică majoră dintr-un subiect care practic nu se află pe agendă”.

Președintele Zelenski a declarat în prezența lui Scholz, luni, că Ucraina este hotărâtă să adere la NATO, adăugând că „nimeni nu știe când vom ajunge acolo, poate nici unii membrii NATO”. „Din nefericire, nu totul depinde de noi”, a mai spus Zelenski.

DPA a notat că vizitele lui Scholz la Kiev și Moscova vin pe fondul trimiterii de trupe germane suplimentare în țările baltice – mai exact în Lituania, unde Germania conduce un grup de luptă cu participarea mai multor țări NATO.

Luni, un oficial UE citat de AFP sub condiția anonimatului a spus că liderii organizației cu 27 de membri așteaptă să vadă ce va obține la Moscova Scholz, marți, pentru a decide dacă să țină un summit de urgență pe tema Ucrainei joi, în marginea unui summit planificat dinainte, de colaborare cu țările africane.

XS
SM
MD
LG