Linkuri accesibilitate

Scriitorul Ion Druță a fost adus cu avionul de la Moscova pentru a fi înmormântat la Soroca 


Sicriul a fost depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde oameni au putut să-i ofere un ultim omagiu scriitorului.
Sicriul a fost depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde oameni au putut să-i ofere un ultim omagiu scriitorului.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Druță a fost adus la Chișinău, duminică seara, cu avionul de la Moscova, prin Erevan. Scriitorul va fi înmormântat la Soroca, lângă „Lumânarea Recunoștinței”, potrivit dorinței din testamentul său.  

Luni dimineață, sicriul a fost depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde au venit politicieni, oameni de cultură și cititori să-i ofere un ultim omagiu scriitorului, care a murit la vârsta de 95 de ani, la Moscova, unde era stabilit din 1969.

Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre orașul Soroca. Scriitorul va fi înmormântat într-o poieniță de lângă monumentul „Lumânarea Recunoștinței”, ridicat în anii 2000, la inițiativa lui Ion Druță, fiind inspirat din balada „Miorița”.

Unele voci critice au amintit că în R. Moldova este interzisă înhumarea în locuri neautorizate, adică în afara cimitirelor.

În testamentul său, scris în august 2023, la Moscova, în limba rusă, Druță spunea că și-ar dori să fie înmormântat pe teritoriul monumentului din Soroca, în cadrul unei ceremonii modeste.

Printr-un decret al președintei Maia Sandu, 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național în R. Moldova, în legătură cu funeraliile scriitorului.

În toate localitățile și misiunile diplomatice ale R. Moldova va fi coborât în bernă drapelul. La ora 12:00 va fi ținut un moment de reculegere, iar compania publică „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhivă, realizate în baza operelor prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță.

XS
SM
MD
LG