Linkuri accesibilitate

Se așteaptă noi măsuri sanitare, numărul de cazuri de Covid-19 crește


Ajutorul umanitar trimis de România pe 19 februarie 2021.
Ajutorul umanitar trimis de România pe 19 februarie 2021.

R. Moldova așteaptă primele vaccinuri anti-Covid 19 livrate prin platforma COVAX a OMS, dar și donațiile din România și Lituania. Chiar și când începe vaccinarea, măsurile sanitare de protecție vor juca un rol-cheie.

Comisia Națională pentru Sănătate Publică (CNSP) se reunește vineri „pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, se arată într-o notă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Social. Joi s-au raportat 1.736 de cazuri noi de infectare cu Covid 19, dintre care 63 la angajați din sistemului medical, cele mai multe cazuri zilnice de la începutul acestui an. Bilanțul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a ajuns astfel la peste 180 de mii.

Recordul absolut al numărului de infectări într-o zi a fost raportat pe 9 decembrie 2020, când au fost raportate - 1.766 de cazuri.

R. Moldova așteaptă încă primele vaccinuri anti-Covid 19: marți, guvernul României a aprobat trimiterea unei prime tranșe de 20 de mii de doze dintr-o donație de aproape 200 de mii de vaccinuri, iar joi, Lituania a anunțat de asemenea că va dona vaccinuri R. Moldova.

Grosul vaccinurilor va veni însă prin platforma COVAX a OMS, care o sa acopere, într-o primă fază, necesarul de doze pentru vaccinarea a 20% din populație. Restul, R. Moldova trebuie să-l cumpere, în condiții avantajoase, tot prin platforma COVAX sau negocieri directe, cum a făcut recent Ucraina care a primit la începutul săptămânii primele vaccinuri AstraZeneca, produse în India. În estul separatist al Ucraina se vaccinează deja cu vaccinul rusesc Sputnik V, interzis în restul țării prin decizia Parlamentului.

Uniunea Europeană continuă și ea să fie preocupată de vaccinarea cetățenilor din țările Parteneriatului Estic și a creat deja un mecanism pentru donația de vaccinuri. Numai că pentru moment, nici Uniunea Europeană nu primește de la firmele producătoare cantitățile de vaccinuri pe care le-a comandat.

Ramona Strugariu: Din partea parlamentului am văzut o tentativă de respingere a sprijinului UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:23 0:00
Link direct

Într-un interviu cu Europa Liberă, europarlamentara Ramona Strugariu, vicepreședinta Comisiei de asociere UE – R. Moldova, a reamintit că „este firesc ca toată lumea să fie ajutată”, dar „cu cât efortul acesta comun, agregat” al R. Moldova de respectare a agendei europene „este mai vizibil, cu atât și sprijinul poate fi mai aproape și mai bine concretizat”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG