Linkuri accesibilitate

Secera și ciocanul au fost înlăturate de pe monumentul „Patria-mamă” din Kiev


Dezmembrarea însemnelor URSS de pe monumentul Patria-Mamă din Kiev

Simbolul sovietic - ciocanul și secera de pe scutul monumentului - a fost înlăturat marți 1 august de pe statuia „Patria mamă” din Kiev. Potrivit corespondentului Radio Svoboda, demontarea simbolurilor sovietice continuă.

Directorul Muzeului de Istorie a Ucrainei în Al Doilea Război Mondial, Iuri Savciuk, a postat pe Facebook „ultimele momente ale demontării simbolurilor sovietice”.

„Acesta este momentul la care au visat milioane de ucraineni, generații de ucraineni... Acesta este momentul dezmembrării imperiului, simbolul Uniunii Sovietice, care ne deschide o perspectivă nu numai pentru minunatele peisaje ale Dnipro, dar și al vieții într-o nouă familie liberă de națiuni europene”, a comentat Iuri Savciuk despre dezmembrarea simbolului sovietic.

Pe 30 iulie, la Kiev a început demontarea stemei sovietice de pe monumentul „Patrii Mame”. Este planificat ca până la Ziua Independenței Ucrainei, în locul stemei URSS cu o stea, seceră și ciocan pe ea, pe sculptură să fie amplasat tridentul ucrainean. După cum informează Ministerul Culturii, această decizie a fost susținută de 85% dintre ucrainenii care au votat anterior pe aplicația Diya. În total, peste 770.000 de persoane au participat la sondaj. De asemenea, ucrainenii vor ca sculptura să se numească „Mama Ucraina”

În aprilie 2015 parlamentul ucrainean decisese înlăturarea însemnelor sovietice de pe teritoriul Ucrainei însă a exclus din această decizie monumentele dedicate celui de-Al Doilea Război Mondial. În mai 2023, Ministerul Culturii a anunțat că eforturile de înlăturare a însemnelor sovietice de pe statuie au fost încununate cu succes iar pe 13 iulie echipele de muncitori au început procesul de demontare a stemei sovietice de pe scutul statuii și înlocuirea ei cu tryzub (tridentul ucrainean).

Statuia „Patria Mamă” este situat pe terenul Muzeului Național de Istorie a Ucrainei în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost edificată în 1981 și este considerată cea mai înaltă sculptură din Europa. Statuia de oțel inoxidabil are 62 de metri și este amplasată pe clădirea muzeului ceea ce face ca înălțimea ei totală să fie de 102 metri. Scutul de pe care au fost înlăturate însemnele sovietice are dimensiunile de 13 m înălțime și 8 m lățime.

XS
SM
MD
LG