Linkuri accesibilitate

Secretarul general adjunct al NATO vine în R. Moldova | Guțul, despre GăgăuziaLand: „Îndeplinim promisiunea cu sprijinul lui Ilan Șor”


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, efectuează în perioada 13-15 septembrie o vizită în Republica Moldova. La Chișinău oficialul va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite IPN. „În cadrul programului vor fi discutate ultimele evoluții ce țin de securitatea regională, dar și prioritățile de cooperare pe linia Republica Moldova - NATO, posibilitățile de obținere a expertizei și asistenței Alianței Nord-Atlantice pentru eforturile de democratizare și de modernizare a țării noastre...”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
  • Jurnaliștii de la NewsMakersmaker scriu că bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, anunță că a demarat primele acțiuni în vederea construirii, în Găgăuzia, a unui parc de distracții pentru copii, similar celui din Orhei – GăgăuziaLand. Guvernatoarea, care a fost promovată și susținută în campania electorală de politicianul fugar Ilan Șor, susține că a depus actele necesare la Primăria Congaz, unde urmează a fi construit parcul de distracție, în vederea alocării terenului necesar. Guțul nu precizează în mesajul său, însă, cât va costa proiectul și cine îl va finanța, dar menționează numele lui Șor, care ar ajuta-o să își îndeplinească promisiunea electorală. „Am promis că vom dărui acest proiect Găgăuziei în timpul alegerilor bașcanului și începem să ne îndeplinim promisiunea cu sprijinul lui Ilan Șor”, a anunțat Evghenia Guțul.
  • Ziarul de Gardă transmite că Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins miercuri, 13 septembrie, recursul declarat de Partidul „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN) în privința unei decizii a Comisie Electorale Centrale (CEC) prin care Primăria municipiului Chișinău, distribuitorii și difuzorii implicați în procesul de difuzare a materialului publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” au fost obligați să asigure eliminarea acestuia din spațiul public. La 11 august 2023, Partidul Politic „Mișcarea Alternativă Națională” a depus la Curtea de Apel Chișinău o acțiune în contencios administrativ împotriva CEC, solicitând anularea hotărârii nr. 1162 din 9 august 2023. Curtea de Apel a declarat inadmisibilă cererea MAN.
  • Tinerii care vor să-și continue studiile la universitățile din Republica Moldova vor avea posibilitatea să depună dosarul de concurs pentru admiterea la universități în ciclul I și II în format online. Procedura se va realiza începând cu anul 2024, în baza unui ghișeu unic - sistemul informațional „e-Admitere”, relatează TV8. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința Guvernului. Conceptul sistemului a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit populară știrea jurnaliștilor de la Vocea Basarabiei Radio / TV despre directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, care a fost declarat indezirabil și expulzat, în această dimineață, din Republica Moldova. Jurnalistul a primit interdicție de intrare în țară pentru o perioadă de zece ani.
  • Pe Instagram a trezit interesul internauților postarea Europei Libere despre declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din cadrul discursului anual despre starea Uniunii, rostit miercuri în Parlamentul European, în care a declarat că „viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”. Vorbind despre protejarea frontierelor externe, președinta CE a dat România și Bulgaria ca exemple de țări ce gestionează cum se cuvine migrația și azilul și a cerut ca ele să fie primite fără întârziere în Spațiul Schengen.

XS
SM
MD
LG