Linkuri accesibilitate

Secretarul General ONU face apel la comunitatea internațională să ajute Moldova să reziste crizei războiului


Antonio Guterres la Chișinău
Antonio Guterres la Chișinău

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a pledat marți, în prima sa vizită la Chișinău, pentru un ajutor internațional major pentru R. Moldova, țară aflată, spune el, „în prima linie de păstrare a păcii și securității în lume”.

„Vă rog, faceți din suportul pentru R. Moldova o prioritate importantă a răspunsului dvs. la această dramatică criză creată de invazia rusă împotriva Ucrainei”, a spus Guterres într-o declarație de presă făcută la Chișinău, imediat după vizita la centrul Moldexpo care găzduiește refugiați ucraineni.

Secretarul General ONU a insistat că R. Moldova este țara care se confruntă cu cele mai mari riscuri după Ucraina, pe fundalul războiului, fiind într-o situație economică foarte dificilă, cu prețul alimentelor și energiei crescute dramatic și populația țării tot mai săracă.

„Moldova nu este membră a UE și trece printr-o criză economică foarte complicată. Părerea mea e că noi trebuie să ajutăm masiv R. Moldova, ca să corespundă generozității cu care a primit refugiați”, a spus Guterres.

Antonio Guterres și-a început vizita la Chișinău pe 9 mai, R. Moldova fiind prima țară din regiune pe care o vizitează după o vizită în Rusia și Ucraina la sfârșitul lunii aprilie. Președinta Maia Sandu, care și-a anulat ieri tot programul oficial, inclusiv întrevederea cu Guterres, din motive de sănătate, s-a întâlnit totuși cu el azi, așa cum a anunțat pe pagina sa de Facebook.

„Am discutat despre consecințele războiului din Ucraina pentru Republica Moldova și despre eforturile noastre de a continua, în pofida situației de securitate dificile din regiune, proiectele de dezvoltare a țării. Mizăm pe cooperarea cu Națiunile Unite pentru a răspunde mai eficient la numeroasele provocări cu care ne confruntăm”, a mai scris Sandu în mesajul său.

Întrebat în timpul acelorași declarații de la Moldexpo dacă ONU poate da vreo garanție de securitate R. Moldova, Guterres a spus că ONU nu e “o putere militară” ca să poată da astfel de garanții, dar că e „impresionat” de „înțelepciunea” autorităților de la Chișinău cu care au reușit să ferească țara de impactul agresiunii.

XS
SM
MD
LG