Linkuri accesibilitate

35% din secțiile de votare nu au încălzire. Primele constatări ale Promo-LEX despre turul Ⅱ al alegerilor locale


La orele 11.00, s-au prezentat la vot circa 85 de mii de persoane sau puțin peste 10% din alegătorii așteptați astăzi la urne.
La orele 11.00, s-au prezentat la vot circa 85 de mii de persoane sau puțin peste 10% din alegătorii așteptați astăzi la urne.

În primele trei ore din turul doi al alegerilor locale, observatorii Promo-LEX au constatat peste 20 de incidente minore. Datele au fost prezentate de către directorul de program al asociației, Nicolae Panfil.

Reprezentantul Promo-LEX a anunțat că șase secții de votare s-au deschis cu mici întârzieri, iar în 29%, la deschidere, nu a fost intonat imnul de stat, așa cum prevede legea.

78 de secții de votare nu au încălzire. „Sperăm foarte mult că atât funcționarii electorali cât și observatorii noștri să nu înghețe prea tare”, a spus Nicolae Panfil.

Observatorii Promo-LEX au constatat că:

  • În apropierea unei secții de vot din Bălți a fost observat reprezentantul unui concurent electoral cu pliante electorale în mână.
  • La Nisporeni, lângă două secții de votare, nu au fost eliminate panourile electorale.
  • Lângă o secție de votare din Corjova, raionul Dubăsari, două doamne discutau cu alegătorii înainte și după votare. Acestea au fost observate și în turul întâi al alegerilor, iar una dintre femei ar fi bunica reprezentantului unui concurent electoral.
  • „La secția de votare nr. 15 din Dubăsari, Corjova, reprezentantul unui concurent electoral stătea foarte mult timp în spatele operatorilor și verifica după listele sale persoanele cine intră în secția de votare. Președinta biroului electoral i-a făcut observație, însă acesta nu a reacționat”, a declarat Nicolae Panfil.

Potrivit șefei Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, pe 19 noiembrie la urnele de vot sunt aștepte aproximativ 839.000 de persoane. Raionul cu cele mai multe secții de votare deschise este Orhei. Acolo au loc alegeri în 20 de localități. Iar în raioanele Dondușeni, Basarabeasca și Taraclia alegerile au loc în câte o singură localitate.

La ora 10.30, la urnele de vot s-au prezentat aproximativ 68.000 de alegători (8%) printre care și premierul Dorin Recean. El a votat la secția de votare deschisă în localitatea Codru, municipiul Chișinău.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG