Linkuri accesibilitate

Șeful NATO îi avertizează pe aliați să se pregătească de „o cursă lungă” în războiul din Ucraina


Cancelarul german Olaf Scholz și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg la conferința de presă comună de la Berlin, 9 noiembrie 2023.
Cancelarul german Olaf Scholz și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg la conferința de presă comună de la Berlin, 9 noiembrie 2023.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților Ucrainei să continue să ofere Kievului tot sprijinul militar de care are nevoie în războiul său împotriva agresiunii Rusiei, pentru că războiul o să mai dureze.

„Trebuie să continuăm să oferim ucrainenilor armele de care au nevoie pentru ca astăzi să fie puternici pe câmpul de luptă, și mâine la masa negocierilor”, a spus Stoltenberg după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

„Acest sprijin ajută Ucraina să-și apere libertatea și ajută la securitatea Europei”, a mai spus el.

Dar Stoltenberg a avertizat într-un interviu acordat agenției de știri germane dpa că ar putea dura mult timp până ce Ucraina și aliații săi să își atingă obiectivele.

„Trebuie să fim pregătiți pentru o cursă de lungă durată. Războaiele sunt prin însăși natura lor imprevizibile. Ceea ce știm cu siguranță este că ce se întâmplă la masa negocierilor este indisolubil legat de situația de pe câmpul de luptă", a spus Stoltenberg.

Cu sprijinul militar al aliaților săi, Ucraina a lansat o contraofensivă în primăvară pentru a recâștiga teritoriul pierdut de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în februarie anul trecut.

Contraofensiva a avansat mai lent decât se aștepta, stârnind îngrijorări că aliații occidentali ai Kievului, în primul rând Statele Unite ar putea „obosi”. Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor militar și financiar al Ucrainei.

Șeful NATO a mai declarat pentru dpa că de la începutul contraofensivei era clar că înaintarea forțelor ucrainene va fi foarte dificilă, având în vedere timpul pe care Rusia îl avusese la dispoziție să se pregătească.

„Știam că Rusia a pregătit linii defensive de luni de zile - cu mine, cu tranșee împotriva tancurilor, cu o mulțime de linii de apărare”.

Cu toate acestea, trupele ucrainene „au fost capabile să obțină câștiguri și să elibereze mai multe teritorii”, a mai spus secretarul general NATO.

Între timp, guvernul britanic a anunțat pe 10 noiembrie că 30.000 de soldați ucraineni au terminat antrenamentul în Marea Britanie cu șapte săptămâni înainte de termen. A fost „cel mai mare efort de pregătire militară din Marea Britanie de la al Doilea Război Mondial”, se arată în comunicatul guvernului.

La Kiev, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat tot pe 10 noiembrie că pregătirea piloților ucraineni pentru F-16 decurge conform planului, adăugând că unii piloți sunt deja în curs de „antrenament în aer”. El nu a dat alte detalii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG