Linkuri accesibilitate

Șeful ONU cere accelerarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene la Marea Neagră


Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut accelerarea transporturilor de cereale din Marea Neagră din porturile ucrainene în cadrul unui acord care permite exporturi sigure în timp de război, a declarat marți un purtător de cuvânt al ONU.

Rusia amenință să părăsească pactul luna viitoare.

Națiunile Unite și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră cu Rusia și Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare globale agravate de invazia Moscovei și de blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Dar exporturile de alimente „au scăzut semnificativ de la 4,2 milioane de tone metrice în octombrie 2022 la 1,3 milioane de tone metrice în mai, cel mai mic volum de la începutul Inițiativei, anul trecut", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

Guterres s-a arătat dezamăgit de încetinirea ritmului de inspecție a navelor și de excluderea portului Pivdenni (Iujni) - unul dintre cele trei porturi ucrainene vizate de acordul de export prin Marea Neagră.

„Secretarul general face apel la părți să accelereze operațiunile și le îndeamnă să facă tot posibilul pentru a asigura continuarea acestui acord vital, care urmează să fie reînnoit la 17 iulie”, se spune în comunicatul semnat de Haq.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că Rusia ia în considerare retragerea din acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Acordul din Marea Neagră permite nu doar exporturile de cereale, dar și transporturi de amoniac. Rusia obișnuia să pompeze anual până la 2,5 milioane de tone de amoniac în portul Pivdenni pentru exportul global. Dar conducta a fost închisă din cauza războiului, iar la începutul acestei luni Moscova a acuzat forțele ucrainene că au aruncat în aer o parte a conductei. Nu s-a înregistrat în această perioadă niciun export de amoniac.

Repornirea conductei a fost una dintre cererile rusești formulate în cadrul discuțiilor pentru prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Luna trecută, Rusia a început să blocheze navele care erau în drum spre portul Pivdenni în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră spunând că nu le mai permite accesul până când conducta de amoniac nu va fi repornită.

Pentru a convinge Rusia să accepte inițiativa, în iulie 2022 a fost încheiat și un pact pe trei ani, în cadrul căruia ONU a fost de acord să ajute Moscova să poată efectua propriile transporturi de alimente și îngrășăminte. Exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, dar Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor.

ONU a confirmat că nu poate face nimic pentru a aborda unele dintre nemulțumirile centrale ale Rusiei, a declarat marți agenția de știri de stat TASS, care a citat Ministerul rus de Externe.

Haq a declarat că Națiunile Unite sunt „pe deplin angajate” în sprijinirea implementării Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră și a pactului pentru facilitarea exporturilor de alimente și îngrășăminte ale Rusiei. „Acest lucru este deosebit de important acum, când începe noua recoltă de cereale atât în Ucraina, cât și în Federația Rusă”, a spus el.

XS
SM
MD
LG