Linkuri accesibilitate

Semnarea unui nou acord între PSRM-ACUM și căutarea echilibrului


Retrospectiva săptămânii în dialog cu politologii Ernest Vardanean și Mihai Cernenco, despre încheierea unui nou acord de coaliție asupra căruia insistă mai ales președintele Igor Dodon.

Proiectul de acord cuprinde mai multe componente, sunt incluse reformele în domeniul justiției și procuraturii. Prin acest acord, părțile nu acceptă traseismul politic și crearea coalițiilor cu deputații din alte fracțiuni. În document sunt precizate mai multe detalii privind alegerile locale generale din 20 octombrie - cel mai probabil, va fi un pact de neagresiune. În ce privește politica externă, sunt nuanțate măsurile privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și restabilirea relațiilor cu unii parteneri strategici.

Retrospectiva politică a săptămânii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Un acord între Blocul ACUM și PSRM ar putea fi semnat numai după aprobarea Planului de acțiuni pentru un proces de reformare a justiției, demonopolizare, reforme economice și efectuarea unor măsuri de protecție socială, insistă fruntașii Blocului ACUM. Igor Dodon susține că cel mai probabil săptămâna viitoare acordul va fi semnat și va fi contrasemnat chiar de el, ca suport pentru implementarea acestor reforme.

L-am întrebat pe politologul Ernest Vardanean, susținător și promotor fidel al coaliției PSRM-ACUM, ce crede el despre insistența socialiștilor de a fi semnat în regim de urgență.

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Acest acord este mult așteptat, este chiar binecuvântat, pentru că primul acord de coaliție care a fost semnat într-o situație mult mai dură la începutul lunii iunie...”

Europa Liberă: ...și el a fost temporar.

Ernest Vardanean: „El a fost temporar, el a fost în mare parte deja realizat și acum a venit momentul să fie semnat acest acord, ca să depășim această fază de combatere politică și să trecem la ceva mai pozitiv, mai constructiv pentru țară.”

Europa Liberă: Pe ce termen trebuie să fie el semnat?

Ar fi perfect să fie semnat pe patru ani de zile...

Ernest Vardanean: „În mod ideal ar fi să fie semnat pentru întreg mandatul Parlamentului. În mod ideal, dar, mă rog, suntem într-o situație destul de delicată în sensul politicii interne și totuși sper că cel puțin un an-doi acest acord și această coaliție va rezista, dar vă spun încă o dată: ar fi perfect să fie pe patru ani de zile.”

Europa Liberă: Ar putea să apară disensiuni odată cu declanșarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale sau pentru sărbătorirea acestor două date – 23 și 24 august?

Ernest Vardanean: „Eu cred că situația în Republica Moldova este deocamdată complicată, reieșind din faptul că noi încă nu am învins caracatița asta oligarhică și aceste momente legate de datele istorice sau chiar alegerile locale nu vor fi obstacole care nu pot fi depășite. Eu sunt optimist în acest sens.”

​Politologul Mihai Cernenco e de părere că deputații Blocului ACUM nu ar trebui să se grăbească să-și pună semnătura pe acest acord, dar să negocieze până se va ajunge la un consens și nu în favoarea PSRM-ului, care, așa cum sugerează el, și-ar dori acumularea unui capital politic mai mare.​

ACUM ar trebui să negocieze cât mai mult și cât mai insistent, ca să nu fie pur și simplu o jucărie în mâna președintelui Dodon...

Mihai Cernenco: „Sigur că alegerile locale sunt o miză foarte importantă pentru Partidul Socialiștilor, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că își doresc să-și consolideze cât mai mult pozițiile lor, dar eu cred că și Blocul ACUM ar trebui să negocieze cât mai mult și cât mai insistent ca să nu fie pur și simplu o jucărie în mâna președintelui Dodon și a Partidului Socialiștilor, dar să negocieze la egal.

Și eu cred că, dacă ar negocia la egal și s-ar negocia la rece cu ei, probabil că ar putea să se găsească un echilibru. Pentru un acord de neagresiune în campania electorală sigur că alegerile sunt alegeri și competiția este competiție, dar, pe de altă parte, sigur că ar trebui să-și mențină, pentru că au încă multe de făcut pentru viitor.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați că Igor Dodon vrea să-și pună și el semnătura pe acest document, dacă e vorba despre două entități parlamentare?

Mihai Cernenco: „Asta este marea problemă, pentru că el nu este nici garant și el nu este nici inițiatorul, dar Dodon este președinte și ar dori și el să-și consolideze pozițiile, pentru că vor fi alegerile prezidențiale; sigur că își dorește fortificarea pozițiilor pe viitor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG