Linkuri accesibilitate

Senatori americani propun sancțiuni împotriva Minsk-ului


Minsk, 13 septembrie 2020: forțele de ordine rețin participanți la protestul antiprezidențial.
Minsk, 13 septembrie 2020: forțele de ordine rețin participanți la protestul antiprezidențial.

Un grup bipartizan de 13 senatori americani a introdus o rezoluție prin care propun sancțiuni „țintite” împotriva oficialilor belaruși responsabili de reprimarea protestelor.

Rezoluția declară alegerile din 9 august, care i-au adus lui Alexandr Lukașenka al șaselea mandat prezidențial „nici libere, nici corecte" și califică rezultatele anunțate de Comitetul Electoral Central din Belarus drept invalide.

Senatorul republican Jim Risch (Idaho), șeful Comisiei pentru Relații Externe din Senatul american, a afirmat luni într-o declarație de presă că violența continuă și represiunea împotriva opoziției din Belarus sunt „inadmisibile”.

Rezoluția bipartizană mai cere eliberarea tuturor deținuților politici și a celor reținuți pentru că au protestat pașnic, inclusiv a celor arestați înaintea alegerilor.

Sancțiunile ar urma să fie implementate în coordonare cu Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali, potrivit rezoluției pe care senatorul Risch a calificat-o drept un simbol puternic al sprijinului Statelor Unite pentru poporul din Belarus și pentru dreptul lui la asociere, la libertatea cuvântului, la alegeri libere și la domnia legii.

Senatorul Bob Menendez (democrat, New Jersey), a spus că este „copleșit” de curajul locuitorilor din Belarus. El a făcut apel la comunitatea internațională să le sprijine aspirațiile pentru un viitor democratic și liber.

„D-lui Lukașenka nu i-a rămas nici o fărâmă de legitimitate, și trebuie să plece de la putere”, a spus Menendez, democratul cu funcția cea mai înaltă în Comisia pentru Relații Externe din Senat. „Statele Unite și partenerii noștri din Europa trebuie să acționeze rapid pentru a-l face răspunzător, împreună cu acoliții săi, pentru crimele împotriva oamenilor din Belarus. Orice întârziere nu va face decât să consolideze pozițiile regimului”.

Rezoluția subliniază că peste 7.000 de cetățeni belaruși au fost reținuți de autorități, majoritatea pentru că au luat parte sau au fost martori la proteste.

Foarte mulți dintre cei arestați au fost bătuți și torturați de către forțele de ordine, conform mărturiilor de după eliberare.

Rezoluția mai acuză autoritățile din Belarus că au restricționat constant libertatea presei în timpul represiunii asupra protestelor, intimidând și arestând jurnaliști, inclusiv șase de la Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.

În plus, peste 50 de site-uri de știri care relatau despre proteste au fost blocate, două ziare independente au fost împiedicate să apară, și le-au fost ridicate acreditările unor ziariști care lucrează pentru organizații de presă străine.

Persoane neidentificate bat protestatari la Minsk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00

Rezoluția vine tocmai când Human Rights Watch (HRW) a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile omului și OSCE să „deschidă grabnic investigații” asupra reprimării post-electorale din Belarus.

Human Rights Watch a spus că a intervievat persoane eliberate din arest care au vorbit despre „bătăi, poziții stresante prelungite, șocuri electrice și cel puțin un viol”.

„Opriți represiunea din Belarus” și „Stop genocid” s-a scandat la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

„Brutalitatea larg-răspândită a represiunii arată cât de departe sunt gata să meargă autoritățile din Belarus ca să reducă oamenii la tăcere, dar cu toate acestea mii de protestatari pașnici continuă să ceară alegeri corecte și dreptate pentru cei abuzați”, a spus Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la HRW.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG