Linkuri accesibilitate

Senatul american se opune sprijinului agresiunii saudite în Yemen


La votul din Senat

Administrația argumentează că prezența militară americană în regiune este critică în lupta împotriva terorismului și menținerea presiunii asupra Iranului.

Senatul american se opune deciziei presedintelui Trump de a oferi ajutor agresiunii saudite din Yemen. Cum s-a materializat acest dezacord? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Rezolutia din Senat a fost adoptata dupa ce citiva republicani s-au alaturat minoritatii democrate. Unul dintre scopuri a fost reafirmarea ideii ca Congresul are prerogative de a declara razboi, nu presedintele.

In plus, este un vot de blam dat sefului executivului, pentru ca nu a pedepsit regimul saudit dupa uciderea ziaristului Jamal Khashogi.

Democratii observa cu interes ca, cel putin in materie de politica externa, republicani sint dipusi sa se distanteze de anumite politici ale administratiei Trump. Casa Alba a trimis oficialitati de la Pentagon si Departamentul de Stat sa convinga membrii ai Congresului, dar acestia nu au reusit in suficienta masura si in felul acesta, rezolutia va ajunge pe biroul presedintelui.

Astazi Senatul ar putea aproba o rezolutie care dezaprobă decizia lui Trump de a declara stare de urgenta nationala, pentru a obtine finantare pentru zidul de la frontiera cu Mexicul pe care l-a promis in campania. De-acum, in aceasta chestiune, patru senatori republicani au anuntat ca vor vota cu democratii.

Administratia argumenteaza ca prezenta militara americana in regiune este critica in lupta impotriva terorismului si mentinerea presiunii asupra Iranului. Coalitia condusa de Arabia Saudita lupta in razboiul civil din Yemen impotriva rebelilor Houthi, sprijiniti de Iran.

Camera Reprezentantilor va vota si ea in legatura cu rezolutia. Presedintele se va opune prin veto. Senatorul republican de Utah, Mike Lee a spus ca s-a dovedit ca Arabia Saudita nu este un aliat pentru America si ca nu merita ajutor militar. La rindul sau, liderul majoritatii republicane din Senat Mitch McConnell a spus ca rezolutia este inadecvata pentru ca Statele Unite pot exercita mai multa influenta daca ramin implicate si pot cere coalitiei saudite sa ajunga la un compromis daca demonstraeaza ca inteleg pericolul reprezentat de Houthi. McConnell a spus ca este firesc ca colegii sai republicani sa aiba intrebari, dar ca ar trebui sa le discute direct cu administratia.

Liderul republican este constient ca membrii din partidul sau sint inca miniosi pentru ca administratia Trump a refuzat sa autorizeze o investigatie care sa stabileasca cine este raspunzator pentru uciderea lui Khashoggi.

XS
SM
MD
LG