Linkuri accesibilitate

Senatul SUA anulează autorizația pentru folosirea forței militare în Irak


Trupe americane dau onorul steagurilor americane și irakiene (R) în timpul unei ceremonii de predare-primire în apropierea orașului Hawija din nordul Irakului, 15 mai 2011.
Trupe americane dau onorul steagurilor americane și irakiene (R) în timpul unei ceremonii de predare-primire în apropierea orașului Hawija din nordul Irakului, 15 mai 2011.

Senatul american a votat cu 66 la 30 o măsură care anulează autorizația de a folosi forța militară în Irak, la peste douăzeci de ani de la invazia americană.

Acest vot istoric bipartizan readuce acel drept de a folosi forța militară ca prerogativă a Congresului. Noua lege va fi trimisă acum la Camera Reprezentanților, unde nu de știe dacă conducerea republicană o va pune pe agendă sau nu.

Senatul SUA anulează autorizația pentru folosirea forței militare în Irak
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Ultima dată când o autorizație de a folosi forța militară a fost anulată a fost în 1974. În 2002, autorizația respectivă i-a oferit președintelui de la acea vreme, George W Bush prerogativa de a invada Irakul și a schimba regimul lui Saddam Hussein. Actul adoptat de Senat, daca va fi ratificat, împiedică președinți ai Statelor Unite să atace Irakul, fără să solicite aprobarea Congresului.

Măsura vizează și o altă autorizare cea din 1991, care a vizat războiul din regiunea Golfului. Eforturi anterioare de a anula autorizația au eșuat, dar cei care au inițiat actualul proiect de lege avertizează că ea este depășită și poate fi folosită pentru a justifica acțiuni militare mai ample.

Rezoluția inițială a fost folosită de administrația Trump, cel mai recent în 2020, ca precedent pentru a justifica uciderea generalului iranian, Qaseem Soleimani. În timpul administrației Obama, rezoluția a fost invocată pentru a justifica în 2002 atacuri vizând Statul Islamic (ISIS), în Siria și Irak. O lege care anula autorizația a fost adoptată de Camera Reprezentanților în 2021, un număr de 49 de republicani votând pentru ea, alături democrați, care conduceau Camera, la vremea respectivă. Administrația Biden sprijină încercările de anulare.

Actualul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy a spus că sprijină anularea cât timp o altă autorizație, cea adoptată după atacurile teroriste din Septembrie 2001, rămâne în vigoare. Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schummer a spus că multe s-au schimbat în lume din 2002 și a venit vremea ca legile să țină cont de aceste schimbări.

XS
SM
MD
LG