Linkuri accesibilitate

Sergiu Mocanu: „«Republica Unirii» - un proiect de integrare românească complementar cu cel de integrare europeană”


Platforma electorală a Mișcării Populare Antimafie.

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția natională să-și prezinte aspecte din programul electoral. La alegerile parlamentare din 24 februarie Mișcarea Populară Antimafie va figura cu numărul şase în buletinul de vot. Liderul formațiunii Sergiu Mocanu spune că printre angajamentele care și le-a asumat partidul sunt renunțarea la statutul de neutralitate a Republicii Moldova și aderarea la NATO dar și unirea cu România.

Eu și votul meu: cu Sergiu Mocanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:01 0:00
Link direct

Sergiu Mocanu: „Eu vin cu aceeași ofertă electorală pe care o am din 2010. Am spus atunci că Republica Moldova a fost capturată de un criminal, care va prelua puterea deplină în

Activitatea mea constantă a fost să smulg statul capturat din mâinile acestui escroc...

Republica Moldova, pe nume Vlad Plahotniuc. Și activitatea mea constantă în această perioadă a fost să smulg statul capturat din mâinile acestui escroc. Nu mi-a reușit, pentru că alte partide și alte personaje publice, care s-au antrenat în aceeași luptă gen Filat, Leancă ș.a. au capitulat imediat în fața lui în urma unor șantaje, în urma faptului că au fost oameni corupți și în această luptă, din păcate, nu am avut aliați. În 2014 n-a fost nici o șansă, pentru că n-a existat nici o altă opțiune electorală din motivul mijloacelor financiare foarte mari pe care le-au obținut.

După 2014 ar fi fost o șansă, pentru că a existat o mișcare protestatară amplă, mișcare protestatară care a fost deturnată de un grup politic regrupat din mișcarea lui Filat, care acum merge cu un bloc, care se numește ACUM, dar de fapt acest bloc ACUM este o altă Marie cu o altă pălărie. De fapt, personaje notorii din Partidul Liberal Democrat s-au regăsit pe listele acestui bloc.

Sergiu Mocanu în studioul Europei Libere la Chișinău
Sergiu Mocanu în studioul Europei Libere la Chișinău

Și noi, Mișcarea Populară Antimafie, mergem în 2019 acum, practic, cu aceeași linie de start ca și în 2014. Avem Plahotniuc la guvernare cu statul capturat și avem o altă mișcare exact ca și aceea a lui Filat, care se află într-o luptă cu Plahotniuc, dar care de fapt folosește aceleași metode și au aceleași dorințe de a parveni.”

Europa Liberă: Ce promisiuni faceți alegătorilor?

Sergiu Mocanu: „Noi nu facem promisiuni în această campanie electorală, noi venim...”

Europa Liberă: Referitor la îmbunătățirea vieții social-economice?

Sergiu Mocanu: „Noi nu suntem o formațiune de stânga să promitem gogoașe. Asta au făcut-o toate formațiunile de

Nu suntem o formațiune de stânga să promitem gogoașe...

stânga de la Dodon până la Maia Sandu și Năstase. Noi nu venim cu asemenea gogoașe electorale gen salarii mari ș.a.m.d. Noi spunem că dacă Republica Moldova ar fi ruptă din mâna oligarhilor și că altă problemă nu există pentru Republica Moldova, dacă această țară ar fi ruptă din mâna oligarhilor și dacă și în România s-ar produce o schimbare prin ruperea țării din mâna altor oligarhi, noi am

„Republica Unirii” - un proiect de integrare românească complementar cu cel de integrare europeană...

putea să realizăm un program pe care noi l-am propus societății în luna septembrie. Se numește „Republica Unirii”, „Republica Unirii” fiind un proiect de integrare românească complementar cu cel de integrare europeană. Un nou proiect, și noi considerăm că acesta este singurul proiect, pentru că în mare parte unioniștii trăiesc o religie aici, în Republica Moldova; în mare parte unionismul din Republica Moldova este în zona unei religii, unei religii politeice, cu mai mulți zei, o religie la care nici măcar nu te poți converti dacă nu împărtășești această religie.

Noi avem un proiect de unire și el cuprinde mai multe capitole, inclusiv o puternică misiune diplomatică, care ar promova în lume o chestiune românească nerezolvată, o chestiune românească, care ar trebui să fie abordată la Bruxelles, iar procesul de unificare a celor două state românești să fie unul complementar cu procesele de integrare europeană, adică România renăscută din această rătăcire cu Dragnea trebuie să se comporte europenește în raport cu Republica Moldova și să-i impună Republicii Moldova împreună cu Bruxelles-ul aquis-ul european și refacerea acestei societăți după modelul european.”

Europa Liberă: Dvs. ați ales să candidați doar pe listă de partid, nu și în circumscripție. De ce?

Sergiu Mocanu: „Pentru că noi am cerut tuturor partidelor, cu excepția Partidului Democrat și al lui Dodon, le-am cerut tuturor să boicoteze această operă comună Dodon-Plahotniuc, să boicotăm aceste alegeri și un front larg pentru boicotarea acestor alegeri ne-ar fi dat o șansă să facem alegeri în condiții egale. Această campanie electorală pe circumscripții uninominale este un cazinou al lui Plahotniuc, un cazinou din care câștigă numai proprietarul cazinoului.

Noi nu ne-am antrenat în această aventură și mergem în campania electorală doar cu liste naționale, în primul rând,

Nu participăm pe uninominal din principiu, dar și din conștiința faptului că în această campanie electorală vor câștiga doar Dodon și Plahotniuc...

pentru ca vocea noastră să se audă și doi: pentru ca să reușim să le spunem tuturor celor care s-au aventurat în această campanie electorală că avem nevoie și după campania asta, care nu este un deznodământ, să revenim la sistemul electoral proporțional. Nu participăm pe uninominal din principiu, dar și din conștiința faptului că în această campanie electorală vor câștiga doar Dodon și Plahotniuc.”

Europa Liberă: Referitor la referendum aveți un punct de vedere? Ce le spuneți simpatizanților?

Sergiu Mocanu
Sergiu Mocanu

Sergiu Mocanu: „Noi acest referendum îl boicotăm și în instrumentele pe care le folosim pentru boicotul acestui referendum îi vom ataca deopotrivă și pe Plahotniuc, și pe Platforma DA. Noi spunem că dacă buletinul pentru uninominal este al lui Plahotniuc-Dodon, buletinele pentru referendum sunt ale lui Plahotniuc-Năstase, pentru că nimeni altcineva decât cei care au deturnat protestul din 2015 au fost cei care au cerut de fapt micșorarea numărului deputaților într-o țară unde nimeni n-a făcut nici un audit asupra numărului de deputați. Eu nu știu câți deputați ar trebui să fie în Republica Moldova – 100, 150, 50 de deputați. Nimeni nu știe. Argumentul acesta că mai puțini deputați ar fi o economie la buget sau mai nu știu ce vrăji nu ține...”

Europa Liberă: Dar cetățenii tot acreditează această idee că e prea mare numărul aleșilor poporului?

Sergiu Mocanu: „Cetățenii acreditează ceea ce le spun politicienii, ceea ce le spun liderii lor politici, cetățenii acreditează și alte idei năstrușnice, și nu pentru că sunt de vină ei, ci pentru că populismul și mass-media creează asemenea stări de spirit. Democrația modernă, democrația europeană nu este doar voința populară; democrația europeană este voința populară, este statul de drept și angajamentele noastre internaționale. Or, angajamentele noastre europene, internaționale spun că noi, mai ales în această perioadă de trecere, trebuie să fim foarte atenți la mecanismul de alegere.

Votul trebuie să fie reprezentativ, or ăștia cer micșorarea numărului de deputați și posibilitatea de retragere a deputaților atunci când nu-i convine omului simplu. Or, asta deja nu mai este democrație reprezentativă, asta-i alt fel de democrație, care în condițiile noastre, ale unui stat încă subdezvoltat n-are cum să funcționeze. Deci, ce înseamnă să renunți la ora actuală, pentru Republica Moldova ce ar înseamnă să renunți la mandatul reprezentativ și să revii la un mandat imperativ? Ajungem în perioada sovietică. Tocmai din această cauză noi considerăm că ceea ce au cerut altădată liderii protestelor a fost de natură să demoleze statul de drept și democrația, așa firavă cum este, iar Plahotniuc utilizează această gogoașă în scopurile sale electorale. Noi vom blama, la fel cum mergem împotriva lui Plahotniuc, pentru capturarea statului, mergem și împotriva nesăbuiților, care au capturat protestul.

Dacă te uiți pe listele așa-zisei opoziții, care este promovată de toată mass-media alături de Plahotniuc în această campanie electorală, dându-le doar lor șanse, dacă te uiți atent, lista lor electorală nu mai seamănă deloc cu fața protestelor. Această listă electorală este mai degrabă fața lui Filat, Leancă decât fața protestului din 2015, atunci când oamenii au ieșit și au spus: „Dați miliardul înapoi” sau „Cine a furat miliardul?” au întrebat.”

Europa Liberă: Cum vedeți componența noului Legislativ? Cât de ușor va fi de creat o majoritate parlamentară după 24 februarie?

Sergiu Mocanu: „Cu toate mânăriile lui Plahotniuc și cu toate posibilitățile lui de mass-media, financiare de a obține un scor electoral bun și de a captura statul în continuare, de a ajunge prim-ministru și de a mai face nu știu ce, eu văd după aceste alegeri o situație foarte incertă. În aceste alegeri fie câștigă Dodon detașat, ceea ce ar fi o mare catastrofă pentru noi, fie va fi o criză prelungită, pentru că Dodon, chiar dacă este șantajabil în fața lui Plahotniuc, Dodon în funcția lui de președinte cu angajamente mari față de Moscova nu cred că va putea să propună un prim-ministru venit de la un conglomerat care se află în mâinile lui Plahotniuc. Eu cred că noi după aceste alegeri fie vom avea Partidul Socialiștilor la guvernare, fie vom avea o criză prelungită.”

Europa Liberă: Ce ar fi bine pentru Republica Moldova să se întâmple după 24 februarie?

Sergiu Mocanu: „Eu nu pot să spun la ora actuală și ar fi nesăbuit din partea mea să mă apuc acum să fac previziuni. Eu știu atât: noi stăm sub semnul incertitudinii, iar cetățenii trebuie să se pregătească că această incertitudine poate

Nu putem la ora actuală să livrăm mituri acestei populații ...

dura foarte mult. Și asta se va produce prin diminuarea în continuare a factorului activ al populației, se va prelungi exodul populației și Republica Moldova va fi într-o degradare permanentă, așa cum s-a întâmplat și în alte regiuni.

Noi nu putem la ora actuală să livrăm mituri acestei populații și să le spunem: „Dlor, mergeți la vot, pentru că asta-i corect, asta-i bine”. Eu, chiar și fiind concurent electoral, detest anumite mișcări civice care au început să spună: „Dle, ori mergi la vot, ori ești gândac” sau ceva de felul acesta. Deci, acestea sunt contraproductive și eu am o emisiune pe internet în fiecare miercuri la 20.30, care este vizualizată de câteva mii de oameni, unde încerc să schimb mentalitățile.

Marea problemă a noastră este că mass-media din R. Moldova este aproape în întregime capturată, a creat personaje politice artificiale...

Le spun: „Nu cădeți pradă acestui lucru. Omul este liber la ora actuală să meargă la vot, să nu meargă la vot, să protesteze prin a nu merge la vot, să meargă și să voteze numai pe liste naționale, boicotând uninominalul”...

Deci, eu așa înțeleg democrația și, din păcate, marea problemă a noastră sunt nu numai partidele politice, marea problemă a noastră este că mass-media din Republica Moldova aproape în întregime este capturată, mass-media a creat personaje politice artificiale, a lucrat pentru crearea acestor personaje politice. Eu am impresia că în această campanie electorală, ca și în alte campanii electorale, Plahotniuc prin mass-media lui, dar și prin mass-media zisă liberă și-a creat chiar și opoziție, eu cred că lui îi este convenabil să-și aleagă opoziție în persoana Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, iar mass-media și societatea civilă, directori de opinie din Republica Moldova sunt angajați în această mânărie. Nu mai zic că stau nu numai la cheremul lui Plahotniuc, noi nu avem o lustrație, dacă în Republica Moldova s-ar fi făcut o lustrație, aveam șanse.

Acum, până nu se clarifică această situație, este foarte complicat să ne închipuim că în această campanie electorală se poate schimba ceva. Eu trăiesc cu optimism, eu le inspir oamenilor optimism, dar eu optimismul îl văd în schimbarea de mentalități, în rezistență. Le spun oamenilor: „Nu vă temeți, ceată mică, noi trebuie să rezistăm fără să cedăm nici un pas în fața acestei catastrofe care s-a produs aici, în acest spațiu”. Eu încă în 2014 spuneam că Republica Moldova riscă să se transforme într-o bălărie a Europei, într-o bălărie și, din păcate, asta s-a întâmplat.”

Europa Liberă: La ce surprize vă așteptați până la 24 februarie?

Sergiu Mocanu: „Se poate întâmpla orice, se poate întâmpla că Plahotniuc și gașca lui crapă, pentru că în interiorul găștii lui Plahotniuc există tensiuni foarte mari, deci omul acesta are apucături aproape maniacale și acolo se poate întâmpla ceva. În general, asemenea sisteme cad, există și o contradicție la el, pentru că el vine din lumea criminală, dar aici trebuie să mimeze totuși un comportament al unui om de stat. Nu este atât de simplu nici aici, iar dacă se sparge gașca lui Plahotniuc, atunci țara asta intră într-un alt fel de haos și tot așa, adică eu când spun asta, trăind cu optimism și sperând că putem să ieșim din această situație, spun că se poate întâmpla orice. Pot să nu se producă alegerile, pot să se producă, dar să intrăm într-o criză, poate să câștige Dodon, dar din asta să nu se întâmple iarăși nimic bun pentru Republica Moldova. În mod sigur nu se va întâmpla nimic bun, iarăși va fi o criză, însă un pic alt fel de criză, dacă vine Dodon, va fi mai mult o criză în raporturile externe decât în cele interne și tot așa.”

Europa Liberă: Votul geopolitic e o speculație sau e o realitate?

Sergiu Mocanu: „Votul geopolitic este o realitate de 30 de ani în Republica Moldova. Acest vot geopolitic încă nu l-a anulat nimeni și el nu ține de clasa politică. Populația din Republica Moldova trăiește pe două părți ale baricadei. Deci, Republica Moldova așa și n-a devenit un stat sau o țară, pentru că o comunitate de oameni sunt o țară atunci când au conștiința faptului că împărtășesc un destin comun.

Cetățenii Republicii Moldova de 30 de ani nu au grupuri mari de oameni, nu au acest sentiment că împărtășesc un destin

Foarte mulți oameni stau în nostalgia trecutului și asta nu depinde doar de politicieni ...

comun. Asta încerc eu să fac mulți ani de zile și mai sunt oameni care să încerce acestei populații să-i propună un destin european. Asta însă nu reușește, pentru că foarte mulți oameni stau în nostalgia trecutului și asta nu depinde doar de politicieni. Eu nu sunt de acord atunci când oamenii zic: „Dle, politicienii dezbină societatea”. Politicienii sunt lași și simulează pe dispoziția societății, nefăcând nimic pentru a schimba aceste mentalități, dar nu este așa că au venit niște politicieni nu știu de unde și în fiecare zi stau cu dalta și rup această societate ca o piatră în bucăți. Nu este adevărat! Deci, populația este dezbinată încă de la desființarea Uniunii Sovietice și avem două mari grupuri de oameni, două comunități mari pe diferite părți ale baricadei.”

Europa Liberă: În stânga Nistrului veți merge să faceți agitație electorală?

Sergiu Mocanu: „Eu ultima dată în stânga Nistrului am fost cu arma în mână în ‘92. Nu știu ce ar însemna să faci

Avem dreptul să strigăm în gura mare că avem un destin european în continuare, să ne integrăm în Europa și în România cu teritoriile pe care le controlăm...

campanie electorală în Transnistria. Dacă vorbeam că aici, pe malul drept, nu există sentimentul faptului că am fi o singură comunitate de oameni cu același destin, în Transnistria a crescut o nouă generație de oameni.

Eu cred că noi, cetățenii Republicii Moldova, avem dreptul să strigăm în gura mare că avem un destin european în continuare, să ne integrăm în Europa și în România cu teritoriile pe care le controlăm. Având această responsabilitate alături de alte țări din zonă, să integrăm în timp și acel teritoriu în spațiul democrației europene. Noi în Programul „Republica Unirii” avem un punct aparte în care spunem că Republica Moldova trebuie să se integreze cu teritoriile pe care le controlează.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG