Linkuri accesibilitate

Servicii comunale? Apartament comunal? Să fim serioşi!


În versiunea rusă...

O sintagmă greşită frecventă şi vestită provenind de la o altă greşeală, APARTAMENT COMUNAL.

Despre problemele limbii române din Republica Moldova s-a scris foarte mult. Se invocă deseori rusificarea, dar de vină de multe ori sunt ignoranţa şi dezinteresul.

Servicii comunale? Apartament comunal? Să fim serioşi!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct

Mulţi consideră că cel mai faimos cuvînt pocit e substantivul RUTIERĂ. Am impresia însă că există o sintagmă greşită mult mai frecventă şi vestită – SERVICII COMUNALE. Ea provine de la o altă greşeală – APARTAMENT COMUNAL. Puţini oameni din RM ştiu că, de fapt, corect e APARTAMENT LA COMUN. Sesizaţi diferenţa?

SERVICII COMUNALE îţi sare-n ochi pretutindeni. Sintagma asta e cocoţată pe panouri de publicitate, e în vitrinele băncilor, în oficiile poştale şi în mass-media.

Ce sunt aceste SERVICII COMUNALE? E vorba de întreţinere, de plata efectuată de cetăţeni pentru apa, căldura etc. din apartamente. Nimeni nu poate învinge această sintagmă greşită. E un exemplu al felului în care o greşeală devine normă. Cu SERVICII COMUNALE ne naştem şi cu ele murim. SERVICIILE COMUNALE sunt invincibile. Cine să le învingă? Nişte bieţi filologi fără nici o putere de seducţie? Nu, aceştia nu pot să facă nimic.

XS
SM
MD
LG