Linkuri accesibilitate

Serviciile secrete americane: Conducta Nord Stream, sabotată de oponenți ai lui Putin?


Scurgere de gaze de la conducta Nord Stream 1 în Marea Baltică
Scurgere de gaze de la conducta Nord Stream 1 în Marea Baltică

Surse ale serviciilor americane de informații sugerează că o grupare pro-ucraineană ar fi fost cea care a atacat anul trecut, conducta de gaze Nord Stream.

Oficialități din Statele Unite au spus – sub beneficiul anonimatului - că nu există dovezi din care să rezulte că președintele Zelenski sau unul dintre consilierii săi ar fi fost implicați sau că actul de sabotaj ar fi fost făcut la ordinul autorităților ucrainene.

Serviciile secrete americane: Conducta Nord Stream, sabotată de oponenți ai lui Putin?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Atacul împotriva conductei, care leagă Rusia de Occident a fost de la producerea sa o sursă de controversă cu privire la cine l-a pus la cale, autorul rămânând un mister. Ucrainenii ar fi avut cel mai mare interes pentru că considerau proiectul o amenințare la adresa securității naționale.

Oficialități americane spun și acum că încă nu știu multe despre inițiatorii atacului sau cine i-a finanțat, doar că erau oponenți ai președintelui Putin. Analiza recentă lasă deschisă și posibilitatea ca inițiatorii să fi fost o terță organizație, cu legături cu guvernul ucrainian.

Speculații inițiale americane și europene presupuneau că Rusia s-ar afla în spatele atacului, dar este greu de imaginat de ce ar fi făcut-o, reparațiile conductei ar costa circa 500 de milioane de dolari. Oficialități americane cu acces la noile informații spun că sabotorii ar fi fost cel mai probabil ucraineni sau ruși, oponenți ai regimului Putin.

Datorită gradului înalt de sofisticare, britanicii au crezut că operațiunea a fost pusă la cale de un stat, ipoteză neconfirmată public în America. Explozia la fundul Mării Baltice nu pare – arată surse americane – pusă la cale de servicii militare sau de securitate, dar e posibil ca scufundătorii folosiți să fi fost, la un moment dat, parte a unor programe de pregătire guvernamentale. Orice sugestie cu privire la implicare ucraineană poate avea impact asupra raporturilor Ucrainei cu Germania, țară pentru care conducta era importantă, dar în același timp țara în care populația acceptă să strângă cureaua, pe altarul solidarității cu Ucraina.

Oficialități americane sunt împărțite cu privire la noile informații, dar ele reprezintă un reper în direcția aflării adevărului, chiar dacă până acolo mai sunt pași de făcut și ar putea lua timp. Serviciile americane și-au prezentat de curând constatările europenilor, care conduc investigația.

XS
SM
MD
LG