Linkuri accesibilitate

Sfârșit de an școlar în pandemie


Din cauza pandemiei de COVID-19, instituțiile de învățământ au trebuit să adapteze și careul de sfârșit de an la restricțiile sanitare. Mai multe licee au marcat „ultimul sunet” în trei zile diferite, luându-și rămas bun întâi de la elevii de clasele primar, cele gimnaziale, iar luni s-au prezentat la careu elevii de liceu.

Sfârșit de an școlar în pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Anul de învățământ care se încheie a fost unul în care școala s-a mutat în „sufragerie sau dormitor” din cauza epidemiei de coronavirus. Dar cum e să faci carte „online”?

A fost afectată foarte mult calitatea învățământului

Elev în clasa a XI-a la liceul din Ștefănești, Daniel Balan spune că anul școlar s-a încheiat cu mai multe întrebări decât cu răspunsuri. Întâi de toate pentru că restricțiile sanitare l-a ținut departe de colegi și profesori. În al doilea rând, pentru că studiile online au avut un randament modest, constată Daniel, voluntar la Consiliul Național al Tineretului din Moldova „Cred eu că a fost afectată foarte mult calitatea învățământului. Fiind în modul online, elevii în cele mai dese cazuri includeau sesiunea zoom, deconectau microfonul și camera, și deja fiecare își vedea de necesități. Astfel s-a pierdut și calitatea și interesul profesorilor de a preda elevilor. Pot spune cu siguranță că spre deosebire de anii precedenți, când mergeam obișnuit la școală, în anii pandemici am avut parte de un nivel scăzut de predare a materialului de la școală.”

În acest an școlar, majoritatea instituțiilor au optat pentru așa numitul scenariu „hibrid” de studiere: o parte din clase au învățat online, alții cu prezență în sălile de clasă. Cel mai greu le-a fost elevilor care nu au avut acces la computere sau trebuiau să împartă singurul computer din casă cu sora ori fratele, constată directoarea liceului „Universum” din Sărata Galbenă, Hâncești. Anastasia Pascari spune că în ajutor le-a venit comunitatea, mai multe instituții au oferit pro-bono elevilor spațiu și computere cu conectare la internet: „Aici am avut probleme, dar ne-am străduit să le oferim copiilor tablete de care dispunea instituția, să-i integrăm în centrele din teritoriu, cum ar fi centrele comunitare, biblioteca publică sătească, centrul Sarepta de la Biserica Penticostală unde este internet. Supravegheați de cadrele didactice, elevii au avut posibilitatea să se conecteze la lecții.”

Manualele, improprii pentru învățământul online

În ce privește părinții, studierea la distanță nu a fost o experiență ușoară pentru mulți dintre ei, mai ales pentru cei care au fost nevoiți să-și mute acasă și locul de muncă. Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”, este mama unui băiat de clasa a doua deja. Ea consideră că o jumătate de an școlar a fost practic „pierdut” de elevi și profesori care au trebuit să se adapteze din mers la condițiile virtuale de învățare: „Problema a devenit mai dificilă din cauza manualelor care nu sunt deloc prietenoase pentru studierea la distanță sau realizarea sarcinilor independente. Când am avut perioada în care se studia doar online, mai ales la început a fost extrem de dificil, în contextul în care platformele de studiere nu erau asimilate de cadrele didactice. Părinții practic trebuiau să stea alături de copil pe toată durata orelor fiindcă nici copii nu puteau utiliza aceste platforme și nici tehnica nu lucra perfect.”

Ala Revenco se declară conștientă că studiile la distanță și mai ales felul în care acestea au fost organizate în R. Moldova reprezintă o soluție ad-hoc, luată la nevoie. Ea speră totuși că această experiență va încuraja identificare de soluții fezabile.

XS
SM
MD
LG