Epoca Trump se încheie la fel cum a început, cu simboluri ale diviziunii.
Donald Trump a părăsit în cursul dimineții Casă Albă, refuzând să participe la ritualul tradițional al transferării puterii în Statele Unite, pentru prima dată din 1869, sfârșitul președinției lui Andrew Jackson.
Și dacă acest final de capitol în istorie nu spune suficient, să ne amintim că acum două săptămîni, la îndemnul lui Donald Trump de a marșălui către clădirea Congresului, simpatizanții lui au atacat acest simbol al democrației americane, atac soldat cu victime și pagube materiale.
Acea insurecție împotriva membrilor în Congres și propriului vice-președinte este simbolică pentru un președinte care, prin vocea recent grațiatului Steve Bannon, își propusese, la începutul mandatului, acum patru ani „dezmembrarea statului administrativ”. În ciuda anilor de provocări și atacuri, instituțiile democrației și societății americane au rezistat.
Președintele Trump a rostit un scurt discurs la plecarea de la Baza militară Andrews, scoțînd în evidență ceea ce consideră a fi succesele administrației sale – numirea de judecători conservatori, reduceri de impozite, sprijinul pentru armata, între acestea. El a mulțumit vice-președintelui Pence, cu care nu are o relație bună de la incidentele de la 6 ianuarie, și unei anumite părți a Congresului și a urat succes noii administrații, fără însă să se refere direct la succesorul sau, Joe Biden. Se pare însă că a respectat tradiția de a-i lasă lui Biden un mesaj.
După ce Trump și-a încheiat netraditionalul rămas bun, președintele ales Joe Biden s-a îndreptat către o catedrala din apropierea Casei Albe pentru un serviciu religios la care au participat – și acesta este un fapt important – lideri din Congres inclusiv republicanii Mitch McConnell și Kevin McCarty, care au preferat să se află acolo unde se construiește viitorul, decât să-l însoțească pe Trump la ceremonia de rămas bun. Vice-președintele Pence nu a fost nici el cu fostul sau șef și se află acum între cei care participa la ceremonia depunerii jurământului de către Joe Biden și Kamala Harris.
O ceremonie care se derulează – după plecarea lui Trump – după protocolul obișnuit, cu excepția absenței publicului, distanței între scaune la tribună oficială și condițiilor de securitate impuse de recentele incidente în același loc în care ceremonia se desfășoară. Revenirea la normalitate, fie și treptată este ceea ce această ceremonia semnifică. În ciuda tuturor obstacolelor și asperitatilor, democrația americană a rezistat și continuă. Șeful cancelariei presentelui Biden, Ron Klain a spus însă ceva care merită reținut. “Nimic din ce se întîmplă astăzi nu a fost inevitabil”, nici rezultatul alegerilor, nici plecarea lui Donald Trump, nici speranța și reînoirea simbolizate de această ceremonie. O idee la care toți merită să reflectăm.