Linkuri accesibilitate

Sfîrşitul unei farse


Hans-Georg Maassen (imagine de arhivă)
Hans-Georg Maassen (imagine de arhivă)

Pensionarea anticipată a lui Hans-Georg Maaßen, şeful serviciului de informaţii interne din Germania.

Sfîrşitul unei farse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a tras cortina. Astfel, s-a sfîrşit o farsă care de două luni s-a derulat în jurul lui Hans-Georg Maaßen, controversatul şef al Oficiului pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz) – denumirea oficială a serviciului federal de informaţii interne. Horst Seehofer, un perturbator constant al atmosferei din cadrul coaliţiei guvernamentale de la Berlin, cunoscut pentru provocările verbale lansate contra Angelei Merkel, l-a scos pe Maaßen la pensie.

În loc să se abţină de la declaraţii incendiare, lipsite de suport real, Maaßen a recidivat. Criticile la adresa lui Maaßen au izbucnit în septembrie, după ce acesta a relativizat incidentele xenofobe de la Chemnitz, contrazicînd-o pe Angela Merkel. Declaraţiile lui Maaßen au fost răspîndite prin intermediul unui interviu, apărut într-un ziar de bulevard, de mare tiraj.

În cele din urmă s-a anunţat că Maaßen va fi demis din funcţia de şef al serviciului. În acelaşi timp, s-a aflat că urmează să fie mutat pe un alt post în cadrul Ministerului de Interne. Muterea proiectată era, de fapt, o avansare.

Acum a pierdut şi funcţia de secretar de stat promisă pe care urma s-o ocupe. Asta, după ce a devenit publică o cuvîntare a lui Maaßen pe care a ţinut-o în faţa unor şefi de servicii din mai multe state europene. În stil conspiraţionist, Maaßen a atacat mass-media, susţinînd - fără dovezi - că ar vehicula informaţii provenite din canale ruseşti. În acelaşi timp a afirmat că în cadrul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) există un nucleu radical de stînga care periclitează existenţa coaliţiei guvernamentale. Nici pentru această afirmaţie nu există dovezi concludente.

Consternarea provocată de ieşirile lui Maaßen, l-au determinat acum pe ministrul de interne, să-l pensioneze anticipat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG