Linkuri accesibilitate

Sheriff face furori. Să ne bucurăm?


Afiș la Tiraspol cu fotbalisti de la echipa Sheriffa. "Fara trecut nu exista viitor!", septembrie 2021.
Afiș la Tiraspol cu fotbalisti de la echipa Sheriffa. "Fara trecut nu exista viitor!", septembrie 2021.
Sheriff face furori. Să ne bucurăm?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Aşadar, echipa Sherrif Tiraspol nu doar a pătruns în grupele Champions League, ci şi a învins în primul meci redutabila formaţie Shakhtar Doneţk. E o mare performanţă, aşa ceva fotbalul moldovenesc n-a mai văzut. Să ne bucurăm?

Mărturisesc că am sentimente amestecate legate de această performanţă. Pe de o parte, Sherrif respectă parcă legislaţia RM-ului, joacă în campionatul Moldovei, participă în cupele europene ca reprezentantă a RM-ului. Am avea deci motive să fim mândri, nu? Pe de altă parte însă, în spatele echipei de fotbal se află un holding de pe un teritoriu secesionist, care, scrie presa de ani de zile, se ocupă cu afaceri necurate. Avem deci toate motivele să fim circumspecţi şi să admitem că participarea Sherrifului în campionatul moldovenesc e doar o chestie de conjunctură. Uefa nu recunoaşte RMN-ul şi echipa de la Tiraspol n-are încotro.

Mult mai trist mi se pare însă iată ce. Dincolo de această performanţă se întinde deşertul dezastrului. Fotbalul moldovenesc e într-o criză profundă şi, e limpede, nici Sheriff n-ar fi reuşit să obţină aceste victorii dacă nu cumpăra mulţi legionari. În meciul cu Shakhtar, în lotul Sherrifului nu a fost nici un moldovean sau transnistrean, erau numai jucători aduşi de pe alte meridiane. Că aceştia pot să învingă e OK, dar în ce măsură contribuie aceste victorii la dezvoltarea fotbalului moldovenesc? E de presupus că fără stranieri, Sherrif va redeveni o echipă modestă. Despre celelate echipe din campionatul Moldovei nici nu are rost să discutăm.

Văd în aceste zile mulţi moldoveni entuziasmaţi de victoriile Sherrifului. Eu nu sunt prea entuziasmat şi chiar mă învăluie un soi de suspiciune…

XS
SM
MD
LG